Hvad har jeg i køleskabet
Mikkel Karstad
Spicy og
simpelt

Baba ganoush med frikadeller og spejlæg

Forberedelsestid
50 min
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Frikadeller  

  • 10 korianderfrø
  • 10 spidskommenfrø
  • 500 g hakket grisekød, 8-12 % fedt
  • 1 løg
  • 1 æble
  • 2 kviste timian
  • 1 kvist mynte
  • Salt og peber
  • 1 spsk olie

Baba ganoush

  • 4 courgetter (squash/zucchini)
  • 1 bundt basilikum
  • 1 hel tørret chili eller en halv frisk
  • 1-2 spsk røget paprika
  • 1 usprøjtet citron
  • 1 dl olivenolie
  • 20 g mandler
  • salt og friskkværnet peber

Spejlæg

  • 4 æg
  • 2 tsk olie

Pynt
10 g mandler

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Varm en pande ved lav varme
  2. Rist koriander og spidskommen til de begynder at poppe og dufte
  3. Knus dem i en morter. Man kan bruge stødte krydderier i stedet for
  4. Pil løg og skyl æble, riv dem fint på et rivejern og kom i en skål sammen med grisekød
  5. Tilsæt krydderier, salt og peber og bland godt sammen, så farsen bliver lidt sej og sammenhængende. Vigtigt at røre til man mærker farsen blive sej
  6. Skyl mynte og timian, hak fint og bland det i farsen
  7. Sæt farsen i køleskabet og lad den hvile i 15 minutter, så den sætter sig og tager smag fra krydderierne
  8. Varm olie på en pande ved god varme
  9. Form farsen til boller med en ske. Steg dem på alle sider til de er gyldne og sprøde 7-8 minutter i alt
  10. Hold kødbollerne lune
  11. Tænd ovnen på 230 grader
  12. Skyl courgetter, aftør grundigt og læg dem på en bageplade med bagepapir
  13. Drys med let knust tørret chili, salt, peber, lidt olivenolie og halvdelen af basilikum
  14. Bag courgetter i 35 minutter, så de får en flot ”brændt” overflade, bliver møre og falder godt sammen
  15. Tag courgetter ud af ovnen og lad dem køle lidt af og evt. smide lidt væske
  16. Blend courgetter med olivenolie, hakkede mandler, røget paprika, saft og fintrevet skal fra citron, resten af basilikum – men gem lidt til pynt, salt og friskkværnet peber til en blød baba ganoush
  17. Tør panden af og kom lidt ny olie på
  18. Slå de 4 æg ud på panden og steg dem 2-3 minutter, så æggehviden sætter sig og blommen stadig er flydende. Krydr med salt og peber
  19. Server baba ganoush i bunden af en dyb tallerken, frikadellerne ovenpå, så spejlæg og til sidst drys med hakkede mandler og basilikum

TIP

Server evt. med brød eller en god salat til.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 590 g af retten):

Energi:
2883 kJ (689 kcal)
Protein:
38 g
Kulhydrat:
15 g
Kostfibre:
9 g
Fedt:
52 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
488 kJ (117 kcal)
Protein:
6 g
Kulhydrat:
3 g
Kostfibre:
2 g
Fedt:
9 g
Gris
Ærter
Kartoffel
Champignon
Broccoli
Løg
Gulerod
Chili
Aubergine
Blomkål
Champignon
Kartoffel
Ærter
Rødbede
Blomkål
Tomat (sliced)
Gulerod
Hvidløg
Kål