Perfekt
til mange
til mange
Boller i karry
Boller i karry – en klassiker med æble, ingefær og chili. Server den med perlebyg og mynte. Perfekt til en hverdagsaften med familien.
60 min.
4 pers.
Ingredienser
- 500 g hakket grisekød, 6% fedt
- 2 skiver brød uden skorpe
- 1½ dl mælk, fx minimælk
- ½ tsk fint salt
- Peber
- 2 æg
- 5 laurbærblade
Karrysovs
- 2 løg, ca. 200 g
- 1 fed hvidløg
- 2 æbler, ca. 250 g
- 10 g smør
- 3-4 spsk karry
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt eller tørret chili
- 2 spsk hvedemel
- 1 liter kogevand fra bollerne
- 1 citron, usprøjtet
- ½ dl fløde 38%
- evt. lidt honning
Perlebyg
- 3 dl perlebyg, ca. 240 g
Tilbehør
- Evt. ½ bundt mynte
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Skær brød ud i mindre tern. Kom det i en skål med mælk og lad det trække i 10-15 minutter.
- Kom kødet i en skål og med salt, peber, æg, det udblødte brød og mælk. Rør til en lind fars. Juster evt. konsistensen med lidt mel.
- Pil løg og hvidløg, hak det fint. Skyl æbler og skær i kvarte. Fjern kærnehuset og skær i små tern.
- Tilbage til bollerne: Sæt en gryde med vand, salt og laurbærblade til at koge. Skru ned til lavt blus, når vandet koger. Form boller af farsen med en spiseske og kog dem i ca. 12 minutter, til de er gennemkogte.
- Tag bollerne op og læg dem i et fad med lidt film henover, så de holder sig varme. Husk at gemme 1 liter af kogevandet til sovsen.
- Kog perlebyg som anvist på pakken.
- Varm smør i en gryde til det begynder at bruse. Steg løg og hvidløg 1-2 minutter, til de bliver klare. Tilsæt halvdelen af æblerne og sammen med karry, ingefær, chili og mel og lad det hele stege 1-2 minutter, til krydderierne bliver lidt brændte og melet suger smør (så jævner det nemlig).
- Tilsæt kogevandet fra bollerne, bring i kog og lad det koge i 10-15 minutter, til løg og æbler er møre.
- Skyl og riv citron. Pres saften. Skyl mynte og pluk bladene af.
- Tilsæt fløde og lad sovsen koge yderligere 2 minutter. Tag gryden af varmen og blend til en glat og jævn sovs (brug en stavblender, eller lad en almindelig blender klare opgaven).
- Kom sovsen tilbage i gryden og smag til med fintrevet citronskal og –saft, salt, peber og evt. lidt honning, alt efter hvor meget sødme der er i æblerne.
- Kom bollerne i sovsen og varm dem igennem. Tilsæt æbletern et øjeblik og server med kogte perlebyg og mynte.
Tip
Du kan også servere ris til retten, i stedet for perlebyg.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 2590
- Energi (kcal):
- 620
- Protein (E%):
- 25
- Fedt (E%):
- 27
- Kulhydrater (E%):
- 48