Hvad har jeg i køleskabet
Perfekt
til mange

Kopytka (kartoffeldumplings) med brændt fløde, spidskål og herregårdskoteletter

Forberedelsestid
60 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Kopytka

  • 500 g mandelkartofler (eller anden type kartofler)
  • 1½ + ½ dl hvedemel
  • 1 æg
  • 1 tsk salt

Koteletter

  • 2 Herregårdskoteletter
  • 1 fed hvidløg
  • 50 g rosmarin
  • Smør

Brændt fløde

  • ½l fløde
  • Citron
  • Muskatnød
  • Salt

Spidskål

  • 1 spidskål, skåret
  • Timian
  • Smør og olie til stegning

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

Kopytka

  1. Skræl og kog kartoflerne i vand med salt i ca. 25 min., indtil kartoflerne er helt møre.
  2. Pres kartoflerne igennem en kartoffelpresser, eller brug en si med store huller, og lad dem køle af.
  3. Sigt melet ud på bordet, og kom kartoflerne i melet. Lav en lille fordybning i kartoflerne, og tilsæt æg og 1 nip salt. Ælt massen sammen til en smidig dej.
  4. Del dejen i 4 dele, og rul dejen ud i ruller med en tykkelse på ca. 2½ cm. Skær rullerne i ca. 2 cm brede stykker, og rul dem i lidt mel. Sæt til side indtil de skal steges.

Brændt fløde

  1. Sæt ovnen på 275 grader.
  2. Hæld fløden i et ovnfast fad, og sæt det i ovnen i ca. 10 min. Pisk, når fløden har fået et mørkt lag på overfladen. Gentag to gange til, indtil fløden tykner.
  3. Pisk den med en stavblender eller kraftigt med et almindeligt piskeris.
  4. Smag til med citron, salt og lidt revet muskat. Hold den varm.

Koteletter

  1. Varm olien op i en stor stegepande. Læg koteletterne på panden, det skal syde når koteletterne rammer panden, og steg dem i 1-2 min. ved høj varme på den ene side. Vend dem, og tilsæt en spiseskefuld smør, knust hvidløg og rosmarin.
  2. Øs smørret over kødet, og steg det i 1-2 min. mere ved høj varme.
  3. Skru ned for varmen, og steg yderligere ca. 15 minutter afhængig af tykkelsen til kødet er svagt rosa i midten.
  4. Læg koteletterne på en tallerken.

Brug den samme pande med fedtet fra stegningen til at stege kopytka. Lad dem få lidt farve i panden.

Spidskål

  1. Steg spidskålen i smør på en stegepande i ca. 30 sek.
  2. Smag til med salt og citron.
  3. Stil spidskålen til side.

Servering

Kom fløde i bunden af tallerkenerne og derefter kopytka. Skær koteletterne i tynde skiver, og fordel dem på tallerkenerne. Kom kål og timianblade på.

Tips

Det er ikke nødvendigt at gennemstege koteletter. Hvis de er rosa og har en kernetemperatur på 65 grader, er de perfekte.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
3104
Energi (kcal):
742
Protein (E%):
8
Fedt (E%):
65
Kulhydrater (E%):
27
Ærter
Tomat (sliced)
Gulerod
Broccoli
Champignon
Kartoffel
Aubergine
Løg
Rødbede
Blomkål
Rødbede
Tomat
Majs
Ærter
Hvidløg
Kål
Tomat (sliced)
Gulerod
Løg