Hvad har jeg i køleskabet

Kød booster din optagelse af det grønne og det grove

Det er et individuelt valg, om man har lyst til at spise kød eller ej. Eller om man vil spise meget eller bare lidt kød – en gang imellem eller hver dag. Køds ernæringsmæssige egenskaber er dog ikke til debat; videnskaben taler sit eget tydelige sprog og peger på den såkaldte ”kødfaktor”, der forbedrer optagelsen af jern og zink fra vegetabilske kilder, når de indtages sammen med kød eller fisk. Det er derfor, det kan være fornuftigt ud fra visse sundhedsmæssige perspektiver at minde sig selv om at spise kød til. Fødevarestyrelsens officielle Kostråd anbefaler op til 350 gram tilberedt kød samt 350 gram tilberedt fisk og skaldyr om ugen.

Hvis din mad var et orkester…
Omtrent 15-50 gram kød eller fisk – det er, hvad der skal til for at øge optagelsen af jern og zink fra de plantebaserede dele af et måltid. Ser man sin tallerken som et orkester, kan man se på kødet eller fisken ved siden af det grønne og grove som en forstærker, der får de andre ”instrumenter” til at lyde og yde bedre. Derudover er vi mange, der simpelthen bare godt kan lide de dybe umami-smage, som både kød og fisk kan frembringe helt naturligt og uden brug af fermentering eller andre avancerede teknikker.

De kalder det ”Kødfaktoren”
Begrebet kan lyde lidt som X-Factor, men ”kødfaktoren” er ikke nogen sangkonkurrence, men et navn, som videnskabsfolk har givet den mekanisme, som gør, at jern- og zinkrige grøntsager som mørkegrønne grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn bliver nemmere for kroppen at optage, hvis de akkompagneres af 15-50 gram (eller mere) kød som for eksempel gris, kylling, okse, kalv eller fisk. “Kødfaktoren” ser ud til at kunne øge optagelsen af den type jern, der findes langt mest af i planter, med op til 150%.

Inspiration
Har du lyst til at prøve kræfter med nogle simple opskrifter, der kombinerer grove grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn med kød, kan vi anbefale at lade sig inspirere af disse lækre opskrifter:

Grøn karry med gris, rodfrugter, spinat og røde linser

Den farverige flæskestegssandwich

Asiatisk blomkålssalat med bacontopping

Burritos med gris, grønt og bønnespread

Hvis du vil vide mere
Vil du vide mere om ”Kødfaktoren”, kan du læse denne artikel: https://www.ernaeringsfokus.dk/foedevarer/koed/koedfaktoren/

Kartoffel
Tomat (sliced)
Tomat
Broccoli
Kål
Gulerod
Champignon
Chili
Løg