Hvad har jeg i køleskabet

Kom i grillmesterlære

Det kræver erfaring at lave mad på en grill, og hvis du ikke allerede har den erfaring, vil vi gerne give dig et forspring. Her får du derfor et kort overblik over de vigtigste tommelfingerregler, når du tilbereder kød på en grill.

Det er størrelsen, der tæller
Grillklassikeren over dem alle er en pølse, og når du tilbereder denne sikre succes, kan du sagtens bruge helt almindelige trækul, der er både billige, hurtige om at blive klar og giver kraftig varme. Det samme gælder for andre små stykker kød – og fælles for dem alle er, at de skal have kort tid.

Til mellemstore stykker kød kan du også bruge kul, men vi anbefaler, at du blander dem med briketter, der brænder langsommere og mere kontrolleret. En tommelfingerregel siger desuden, at jo større kødstykkerne er, desto større skal afstanden være til gløderne. Mellemstore stykker skal altså være på midterste rist.

Store udskæringer og fedtrigt kød skal have længst tid og større afstand til briketterne. Du kan gøre afstanden større ved at have varmekilden i den ene side af grillen og kødet i den modsatte. Det kaldes indirekte varme. Pro tip: Stil en bakke under kødet for at opfange dryp fra fedt og marinade.

Og vigtigst af alt
Giv kødet den opmærksomhed og respekt, det fortjener. Vend det jævnligt, steg ikke det fedtfattige kød for længe og brug først grillen, når overfladen på kullene er grå, og alle flammer er væk. Husk også, at hele stykker gris (koteletter, nakke, flæskesteg, mørbrad, inderlår, medaljoner og schnitzler) bliver mørt og saftigt, hvis det er rosa indeni, når det er færdigtilberedt. Brug et stegetermometer, og ram en centrumtemperatur på 62-65 grader.

Hakket og færdigmarineret kød skal altid gennemsteges, og har du lavet en steg, behøver den ikke at hvile bagefter. Husk også at spise godt med grønt til. Der er ikke meget, der er bedre end knasende varme, friske grøntsager fra en grill.

Hvidløg
Kidneybønner
Aubergine
Tomat
Gulerod
Ærter
Squash
Blomkål
Champignon