til mange
Friske risruller med gris og goma
Forårsruller af rispapir med friske grøntsager og et pift af lime og chili. Kan toppes med gomadressing af skyr og chilisauce.
Ingredienser
- 600 g wokstrimler af gris, ca. ½x½x5 cm
- 1 lime
- 2 spsk soya
- 4 tsk olie
- ½ pakke rispapir, ca. 200 g
- 1 bundt grønne asparges, ca. 500 g
- 1 rød chili
- 2 stk hjertesalat eller ½ iceberg
- 2 gulerødder, ca. 150 g
- ½ bundt basilikum – evt. thaibasilikum
Gomadressing
- 3 spsk mayonnaise
- 8 spsk skyr
- 2 tsk tahin (sesampasta)
- 1 spsk sød chilisauce
- 1 spsk sort sesam
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Skyl lime og riv skallen. Pres saften.
- Vend kødet i limesaft og soya. Lad det trække i 5 min og hæld lagen fra (gem lagen).
- Vend limeskal sammen med ingredienserne til dressingen og smag til med salt. Lad den trække et koldt sted.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle. Varm halvdelen af olien på en pande ved kraftig varme – olien skal være så varm et det ’siger lyde’ når kødet kommer på. Tilsæt halvdelen af kødet og lad det stege på alle sider i 1-½ minut. Kom kødet på en tallerken. Varm den anden halvdel olie ved kraftig varme og brun resten af kødet i 1-½ minut. Skru ned til middel varme og tilsæt det andet kød og lagen. Steg kødet til væsken er reduceret til en glace omkring kødet. Hæld kødet over på en tallerken.
- Skyl asparges, knæk stilken over og kassér den grove ende. Skyl chili og salat. Skær asparges, salat og chili i strimler. Skræl og riv gulerødder eller skær i tynde strimler. Skyl basilikum.
- Fyld et stort fad med koldt vand. Vend hurtigt en risdej heri og fordel kød og grøntsager herpå. Rul dejen sammen om fyldet, til en rulle. Læg rullerne på et fad eller en tallerken, beklædt med en frysepose. Fortsæt til der ikke er mere fyld.
- Skær rullerne i stykker ved servering – 1 eller 2 gange, afhængig af længden.
Tips
Du kan også bruge kål eller avokado i forårsrullerne.
Gomadressingen kan erstattes med soyasauce.
Hvis du ikke kan finde wokstrimler, kan du skære skineschnitzler i skiver i stedet for.
Hvis du gerne vil have mere syrlighed, kan du dryppe rullerne med lime en lime du halverer og steger på panden med skærefladen nedad i 5 minutter, til den har fået farve.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 500 g af retten):
- Energi:
- 2422 kJ (577 kcal)
- Protein:
- 39 g
- Kulhydrat:
- 39 g
- Kostfibre:
- 5 g
- Fedt:
- 21 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 482 kJ (115 kcal)
- Protein:
- 8 g
- Kulhydrat:
- 11 g
- Kostfibre:
- 1 g
- Fedt:
- 4 g