Hvad har jeg i køleskabet
Perfekt
til mange

Flæskesteg med sprøde svær

Hvordan laver man den mest saftige flæskesteg med de sprødeste svær? Det er faktisk slet ikke så svært at få sprøde svær.

Forberedelsestid
3 timer
Antal personer
6 pers.

Ingredienser

  • 1-2½ kg flæskesteg
  • 1-2½ spsk groft salt
  • peber
  • frisk timian
  • laurbærblade

Opskrift af Benjamin Kanu

 

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Gå sværene igennem med en kniv ved at
  2. Ridse sværen helt ned til kødet med ½ cm’s mellemrum – undgå at ridse i selve kødet. Ellers kommer væsken op og du får ikke sprøde svær!
  3. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene – ingen riller skal snydes!
  4. Hæld vand i en bradepande, så bunden er dækket
  5. Læg en rist oven på bradepanden
  6. Læg laurbærblade og frisk timian på risten – lav en lille seng til flæskestegen
  7. Læg stegen oven på laurbærblade og frisk timian på risten i bradepanden. Sværen skal ligge så lige som muligt
    (Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret)
  8. Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn
  9. Tænd ovnen på 125 grader varmluft og lad stegen stå i 2 timer
  10. Efter 2 timer skruer du op på 200 grader varmluft og giver den en halv time mere
  11. Når den halve time er gået, skruer du op på 225 grader i 10-15 minutter – SÅ FÅR DU SPRØDE SVÆR!
  12. Når stegen er færdig skal den hvile i 15 minutter

 

Pro tips

Det er en god idé at bruge et stegetermometer, da stegetiden kan variere meget fra ovn til ovn. Stik et stegetermometer ind midt i kødet, inden stegen stilles i ovnen.

Ved en centrumtemperatur mellem 62-65 grader er kødet både saftigt og mørt.

Hvis sværen mod forventning ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 60-62 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.

Du kan komme 5 dl vand i bunden af bradepanden hvis du vil have sauce.

Ved centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa, ved 65 grader er det let rosa og ved 68-70 grader er kødet gennemstegt.

Hvis kødet er mere end 65 grader, vil det nemt blive tørt.

Brug dine rester til at lave flæskestegssandwich!

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 280 g af retten):

Energi:
2400 kJ (570 kcal)
Protein:
57 g
Kulhydrat:
1 g
Kostfibre:
1 g
Fedt:
38 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
850 kJ (200 kcal)
Protein:
20 g
Kulhydrat:
0 g
Kostfibre:
0 g
Fedt:
14 g
Peberfrugt
Majs
Hvidløg
Kål
Tomat (sliced)
Kidneybønner
Champignon
Gris
Aubergine
Løg
Chili
Tomat (sliced)
Champignon
Aubergine
Tomat
Broccoli
Rødbede
Blomkål
Løg