til mange
Flæskesteg med sprøde svær
Hvordan laver man den mest saftige flæskesteg med de sprødeste svær? Det er faktisk slet ikke så svært at få sprøde svær.
Ingredienser
- 1-2½ kg flæskesteg
- 1-2½ spsk groft salt
- peber
- frisk timian
- laurbærblade
Opskrift af Benjamin Kanu
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Gå sværene igennem med en kniv ved at
- Ridse sværen helt ned til kødet med ½ cm’s mellemrum – undgå at ridse i selve kødet. Ellers kommer væsken op og du får ikke sprøde svær!
- Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene – ingen riller skal snydes!
- Hæld vand i en bradepande, så bunden er dækket
- Læg en rist oven på bradepanden
- Læg laurbærblade og frisk timian på risten – lav en lille seng til flæskestegen
- Læg stegen oven på laurbærblade og frisk timian på risten i bradepanden. Sværen skal ligge så lige som muligt
(Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret) - Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn
- Tænd ovnen på 125 grader varmluft og lad stegen stå i 2 timer
- Efter 2 timer skruer du op på 200 grader varmluft og giver den en halv time mere
- Når den halve time er gået, skruer du op på 225 grader i 10-15 minutter – SÅ FÅR DU SPRØDE SVÆR!
- Når stegen er færdig skal den hvile i 15 minutter
Pro tips
Det er en god idé at bruge et stegetermometer, da stegetiden kan variere meget fra ovn til ovn. Stik et stegetermometer ind midt i kødet, inden stegen stilles i ovnen.
Ved en centrumtemperatur mellem 62-65 grader er kødet både saftigt og mørt.
Hvis sværen mod forventning ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 60-62 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
Du kan komme 5 dl vand i bunden af bradepanden hvis du vil have sauce.
Ved centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa, ved 65 grader er det let rosa og ved 68-70 grader er kødet gennemstegt.
Hvis kødet er mere end 65 grader, vil det nemt blive tørt.
Brug dine rester til at lave flæskestegssandwich!
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 280 g af retten):
- Energi:
- 2400 kJ (570 kcal)
- Protein:
- 57 g
- Kulhydrat:
- 1 g
- Kostfibre:
- 1 g
- Fedt:
- 38 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 850 kJ (200 kcal)
- Protein:
- 20 g
- Kulhydrat:
- 0 g
- Kostfibre:
- 0 g
- Fedt:
- 14 g