simpelt
Perlebyg med creme fraiche, koriander og chili-con-gris
Chili con carne er nationalretten i Texas, og indeholder altid rigeligt med chili. Her kan du dog selv justere, hvor stærk den skal være. Glæd dig til en cremet og fyldig ret, hvor risene er byttet ud med perlebyg.
Ingredienser
Chili-con-gris
- 100 g kidney bønner
- 100 g sorte bønner
- ½ dl smagsneutral olie
- 1 tsk hel spidskommen
- 1 tsk hele korianderfrø
- 1 kanelstang
- 3 fed hvidløg
- 2-3 tsk chiliflager (kan også serveres til maden)
- 2 løg
- 350 g hakket grisekød, 6 %
- 2 dåser hakkede tomater
- 300 g perlebyg
- Salt og friskkværnet peber
- 2 spsk balsamico
- 40 g mørk chokolade
Topping
- 4 dl cremefraiche
- 1 bundt friske koriander
Perlebyg
- 300 g perlebyg
- Vand
- Salt
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g i alt, og de skal ikke udblødes.
- Hæld vand fra bønner, og kom dem i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og bring gryden i kog. Kog bønnerne i 45 min, til de er møre, sluk for varmen, og lad dem trække færdig i kogevandet.
- Varm smagsneutral olie i en stegegryde ved høj varme. Knus spidskommen og korianderfrø i en morter og kom det i gryden sammen med kanelstang, finthakket hvidløg og chiliflager. Lad krydderierne stege i 1-2 min, skru så lidt ned for varmen.
- Tilsæt hakkede løg. Rør rundt i løgene, til de er gennemsigtige og klare, og skru derefter op for varmen. Tilsæt hakket grisekød, og brun kødet godt af under omrøring, krydr med salt og friskkværnet peber. Tilsæt hakkede tomater, kom låg på, og lad det simre i ca. 30 min.
- Skyl perlebyg i koldt vand og kom den i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og lidt salt. Kog perlebyg i ca. 30 min, til de er møre.
- Hæld vandet fra bønnerne, og tilsæt dem til chilien, vend det hele godt rundt, og lad det koge yderligere 10 min.
- Smag chilien til med salt, friskkværnet peber, balsamico og hakket chokolade. Vend det hele godt rundt og server med perlebyg, cremefraiche og hakket frisk koriander.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 790 g af retten):
- Energi:
- 4188 kJ (997 kcal)
- Protein:
- 45 g
- Kulhydrat:
- 101 g
- Kostfibre:
- 25 g
- Fedt:
- 41 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 531 kJ (126 kcal)
- Protein:
- 6 g
- Kulhydrat:
- 13 g
- Kostfibre:
- 3 g
- Fedt:
- 5 g