Hvad har jeg i køleskabet
Mikkel Karstad
Spicy og
simpelt

Perlebyg med creme fraiche, koriander og chili-con-gris

Chili con carne er nationalretten i Texas, og indeholder altid rigeligt med chili. Her kan du dog selv justere, hvor stærk den skal være. Glæd dig til en cremet og fyldig ret, hvor risene er byttet ud med perlebyg.

Forberedelsestid
60 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Chili-con-gris

  • 100 g kidney bønner
  • 100 g sorte bønner
  • ½ dl smagsneutral olie
  • 1 tsk hel spidskommen
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 kanelstang
  • 3 fed hvidløg
  • 2-3 tsk chiliflager (kan også serveres til maden)
  • 2 løg
  • 350 g hakket grisekød, 6 %
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 300 g perlebyg
  • Salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk balsamico
  • 40 g mørk chokolade

Topping

  • 4 dl cremefraiche
  • 1 bundt friske koriander

Perlebyg

  • 300 g perlebyg
  • Vand
  • Salt

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

 

Sådan gør du

Dagen inden: Læg bønner i blød i koldt vand natten over. Bruger du bønner fra dåse, skal du bruge 400 g i alt, og de skal ikke udblødes.

  1. Hæld vand fra bønner, og kom dem i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og bring gryden i kog. Kog bønnerne i 45 min, til de er møre, sluk for varmen, og lad dem trække færdig i kogevandet.
  2. Varm smagsneutral olie i en stegegryde ved høj varme. Knus spidskommen og korianderfrø i en morter og kom det i gryden sammen med kanelstang, finthakket hvidløg og chiliflager. Lad krydderierne stege i 1-2 min, skru så lidt ned for varmen.
  3. Tilsæt hakkede løg. Rør rundt i løgene, til de er gennemsigtige og klare, og skru derefter op for varmen. Tilsæt hakket grisekød, og brun kødet godt af under omrøring, krydr med salt og friskkværnet peber. Tilsæt hakkede tomater, kom låg på, og lad det simre i ca. 30 min.
  4. Skyl perlebyg i koldt vand og kom den i en gryde, hæld vand på, så det dækker, og lidt salt. Kog perlebyg i ca. 30 min, til de er møre.
  5. Hæld vandet fra bønnerne, og tilsæt dem til chilien, vend det hele godt rundt, og lad det koge yderligere 10 min.
  6. Smag chilien til med salt, friskkværnet peber, balsamico og hakket chokolade. Vend det hele godt rundt og server med perlebyg, cremefraiche og hakket frisk koriander.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 790 g af retten):

Energi:
4188 kJ (997 kcal)
Protein:
45 g
Kulhydrat:
101 g
Kostfibre:
25 g
Fedt:
41 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
531 kJ (126 kcal)
Protein:
6 g
Kulhydrat:
13 g
Kostfibre:
3 g
Fedt:
5 g
Squash
Kål
Gulerod
Chili
Aubergine
Ærter
Champignon
Tomat
Hvidløg
Kidneybønner
Kidneybønner
Broccoli
Kartoffel
Squash
Løg
Ærter
Gulerod
Tomat (sliced)
Blomkål