Hvad har jeg i køleskabet
Bælg-
frugter

Porkanoff med grøn mos

Stroganoff med grisenakke må blive til porkanoff. Efterårets eller vinterens skønneste, fyldige simreret. Der er skruet lidt ned for kødet og op for linser og grøntsager. Du får stadig fuld umami valuta fra kødet, svampe og tomater og power på smagen fra varme krydderier. Den fine, grønne mos supplerer retten godt, og ingredienserne sammen giver dig kødfaktor, som øger optagelsen af jern og zink.

Forberedelsestid
30 min.+ 1 times kogetid
Antal personer
6 pers.

Ingredienser

  • 150 g belugalinser
  • ¼ nakkefilet af gris, ca. 400 g eller 2 store nakkekoteletter, 2 cm tykke
  • ½ dl hvedemel
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 2 spsk. olie
  • 1 knivspids spidskommen
  • ¼ tsk. røget paprika eller karry
  • 250 g svampe, fx champignon eller portobello
  • 3 gulerødder, ca. 250 g
  • 4 fed hvidløg
  • 3 kviste timian
  • 300 g perleløg – evt. fra frost
  • 1 spsk. koncentreret tomatpuré
  • 3 dl vand
  • 1 bouillonterning
  • 1 dl madlavningsfløde 8 %
  • Evt. saucejævner

Kartoffel-/broccolimos

  • 1 kg kartofler
  • 1 broccoli, 300 g
  • 2 dl mælk
  • 20 g smør
  • 2 tsk. salt

Pynt

  • ½ bundt persille

Opskrift udlånt af voresmad.dk

 

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Kog belugalinser efter anvisning på pakken
  2. Skær kødet i store tern på 2-3 cm
  3. Bland mel, salt, peber og cayennepeber og vend kødet i melblandingen, så det lige sætter sig
  4. Varm olie i en gryde ved god varme. Svits spidskommen og paprika
  5. Brun kødet på alle sider 3-4 minutter i alt. Det skal syde, når kødet rammer gryden
  6. Tag kødet op
  7. Rens svampe og skær dem i halve eller kvarte, hvis de er store
  8. Skræl gulerødder og skær dem i mindre stykker, evt. på skrå
  9. Pil og hak hvidløg
  10. Skyl timian
  11. Brun perleløg, svampe, gulerødder og hvidløg i gryden
  12. Tilsæt kødet sammen med tomatpuré, vand, bouillonterning, kogte belugalinser og timiankviste
  13. Lad retten simre ved svag varme under låg i ca. 1 time til kødet er mørt
  14. Tilsæt fløde. Kog et par minutter og smag til med salt og peber
  15. Jævn eventuelt saucen, hvis den er for tynd

Kartoffel-/broccolimos

  1. Skræl kartofler og skær dem i tern. Kog dem i usaltet vand til de er helt møre, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra
  2. Kog broccoli mør og blend den
  3. Mos kartofler og hæld mælk i, lidt ad gangen, mens du pisker i mosen
  4. Tilsæt broccoli og smør og pisk til mosen har en glat konsistens. Smag til med salt
  5. Skyl og hak persille og drys den på ved servering

Tip:
Nu hedder det nakkefilet fra gris. Tidligere hed udskæringen nakkefilet fra svin.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 575 g af retten):

Energi:
2154 kJ (513 kcal)
Protein:
29 g
Kulhydrat:
53 g
Kostfibre:
13 g
Fedt:
18 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
374 kJ (89 kcal)
Protein:
5 g
Kulhydrat:
9 g
Kostfibre:
2 g
Fedt:
3 g
Kål
Hvidløg
Gris
Blomkål
Peberfrugt
Majs
Chili
Kartoffel
Kidneybønner
Squash
Hvidløg
Kartoffel
Kål
Blomkål
Squash
Tomat
Champignon
Broccoli
Chili