Hvad har jeg i køleskabet

Sous vide. Fornemt og næsten for nemt

Når man fortæller om sous vide, kan det være svært at beslutte, hvor man skal begynde. Skal man forklare, at de råvarer, man tilbereder, bliver som var de lavet af en stjernekok? Eller skal man fokusere på, hvor nemt det er?

Fornemt.
Sous vide er en metode, hvor råvarerne vakuumpakkes og tilberedes i et vandbad. Fordelene er, at man eksempelvis kan give kød meget lang tid ved lave og præcise temperaturer. Smagen bliver uovertruffen, og bl.a. gris bliver både mørt og saftigt, uanset om det er dyre eller budgetvenlige udskæringer – simpelthen fordi, man kan give det lang tid, uden at det bliver overtilberedt.   

For nemt.
Det eneste, man skal bruge, er en sous vide-stav og en vakuumpakker, og man kan sagtens komme i gang for under 1.000 kroner. Råvarer vakuumpakkes og lægges i en beholder med vand, og den præcise temperatur indstilles på sous vide-staven. Derefter skal man bare vente på, at det er færdigt. Alle råvarer har naturligvis forskellige tilberedningstider og skal laves ved forskellige temperaturer, men disse kan du nemt finde på nettet.

Et konkret eksempel.
En grisemørbrad, vil mange synes, bliver helt perfekt, hvis den får 2-3 timer ved præcist 58 grader. Men du kan også gennemstege den lidt mere ved 62 grader, og der er intet i vejen for at tilberede den ved kun 56 grader, hvis du kan lide den meget rosa. Pointen er, at du bestemmer, og at kødet aldrig bliver tørt.

Bagefter skal det bare duppes med køkkenrulle og på en meget varm pande i ganske kort tid, så det får stegeskorpe. Derefter bør det serveres med et veltilfreds smil.

Rødbede
Kål
Majs
Hvidløg
Løg
Peberfrugt
Chili
Blomkål
Champignon