Hvad har jeg i køleskabet
Secreto og friterede risottoboller med chorizo

Tilbered gris, så det bliver saftigt og fuld af smag

Kød er ofte bedst, når det har stegeskorpe udenpå og saft og kraft indeni. Det gælder også hele stykker af grisekød, der gerne må være rosa i centrum, når det er færdigtilberedt.

På hele stykker af gris, som koteletter, nakke, flæskesteg, mørbrad, inderlår, medaljoner og schnitzler, sidder bakterierne kun på overfladen af kødstykket. Det betyder, at overfladen skal steges – men at centrumtemperaturen ikke behøver være højere end 62-65 grader. Det sikrer en saftig og mør centrum, når du tilbereder magre udskæringer, som ikke bliver mere møre af at stege længe. Tvært imod.

Gravide bør dog, som altid, undgå rødt og rosastegt kød, og hakket kød skal altid gennemsteges til en kernetemperatur på 70 grader.

Kød fra gris skal steges, ikke koges
En saftig kerne er essentiel for smagen, men det er lige så vigtigt, at man kæler for en god stegeskorpe. Hvis du lægger vådt kød på panden, bliver det kogt, frem for stegt. Uanset om det er kødsaft eller marinade, skal kødet derfor duppes tørt, før det lægges på panden. Sådan kan du opnå en lækker stegeskorpe, som altid optimerer oplevelsen af dit kød.

Hvis du ikke bruger marinade, bør du salte det rå kød med ganske små mængder salt. Det kaldes overflade- eller gourmetsaltning, og det øger mørheden, saftigheden og smagen. Du skal kun bruge små mængder, mellem 3 og 7 gram pr. kg. kød, og så skal du ikke salte efterfølgende.  

Grisekød, der er tilberedt med opmærksomhed for både kernen og ydersiden, er ganske enkelt noget af det mest smagfulde, der findes. 

Tomat (sliced)
Rødbede
Aubergine
Broccoli
Ærter
Tomat
Løg
Gulerod
Chili