frugter
Varm papajasalat med bønnespirer og jordnødder
Rejs en tur til varmere himmelstrøg gennem denne lækre ret med papaja, bønner og jordnødder
Ingredienser
Ristede jordnødder
- 100 g jordnødder
- 3 dl vand
- 2 spsk salt
- 1/4 tsk chiliflager
Salat
- 2 bakker bønnespirer, 300 g – skyllede og nedkølede
- 1 lille grøn papaja, 300 g – skrællet og skåret i tynde strimler
- 4 forårsløg – i tynde skiver
- 1 bundt koriander – groft hakket
Limevinaigrette
- 1 dl rapsolie
- 1½ ubehandlet lime, skal og saft
- 2 spsk honning
- ½ tsk salt
Grisekød
- 2 spsk rapsolie
- 500 g hakket grisekød 5-10 % fedt
- 3 bananskalotteløg – skrællede og finthakkede
- 3 fed hvidløg – pillede og finthakkede
- 1 ubehandlet citron – skal og saft
- 2 tsk sriracha
- 1 spsk brun farin
- 2 spsk japansk soja
- 1 tsk salt
Pynt
- Chili i tynde skiver
- Koriander
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Jordnødder
- Kog vand, salt og chili op, hæld det over jordnødderne, og lad det trække i 20 min.
- Hæld vandet fra, og rist jordnødderne tørre i ovnen ved 140 grader i ca. 20-30 min. Åbn ovndøren ind imellem, så dampen kan slippe ud.
- Knus eller hak nødderne let inden servering.
Salat
- Skyld spirerne under rindende vand. Dryp af.
- Bland spirer, strimlede papaja, løgskiver og hakket koriander sammen.
Vinaigrette
- Bland olie, honning og skal og saft af lime med en stavblender.
- Smag til med salt. Hæld blandingen over salaten inden servering.
Grisekød
- Varm en pande op til høj varme med 1 spsk rapsolie. Brun ½ af kødet på den varme pande under omrøring. Tag kødet af panden. Gentag med den anden ½.
- Tilsæt hakket bananskalotteløg og det først brunede kød.
- Tilsæt soja, citron, farin og sriracha – steg det, og smag til med evt. salt.
Servering
Anret på tallerkener: læg salaten i bunden, der er blandet med vinaigrette, fordel kødet over og pynt med fint skåret rød chili, der er skyllet i koldt vand, plukket koriander og ristede jordnødder.
Tip
Hvis du vil gøre det nemmere, kan du bruge ristede jordnødder, og drysse chiliflager over.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 2879
- Energi (kcal):
- 688
- Protein (E%):
- 15
- Fedt (E%):
- 65
- Kulhydrater (E%):
- 20