Hvad har jeg i køleskabet
Snit og
lad simre

Boghvederisotto med grillet aubergine og culotte

Risotto, culotte, parmesanost og aubergine – what’s not to like? Sæt culotten til at hygge sig i ovnen imens du hygger dig med at lave en lækker og cremet risotto. Men husk at tage culotten ud, når den har en centrumtemperatur på 62-65 grader. Velbekomme.

Forberedelsestid
75 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

  • 1 skinkeculotte, ca. 650 g
  • Salt og peber
  • 2 tsk smør
  • 40 g hasselnøddekerner

Boghvederisotto

  • 6 skalotteløg, ca. 250 g
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk olivenolie
  • 350 g hel boghvede, ca. 4,5 dl
  • 4 dl æblemost
  • 4 dl vand
  • 1 kvist timian
  • 1½ bouillonterning
  • ½ bundt dild
  • 30 g revet parmesanost
  • 1 citron

Grillet aubergine

  • 2 auberginer, ca. 500 g

Hvidløgsolie

  • 2 fed hvidløg
  • ¼ dl olivenolie
  • 2 spsk tahin (sesampasta)

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Varm smør på en pande ved god varme. Smørret skal være brunet af og gyldent. Brun culotten på alle sider, 4-5 minutter i alt og læg den i et ovnfast fad. Sæt fadet i en kold ovn, tænd på 160 og steg i 50-60 minutter. Bruges stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 62-65 grader.
  2. Rist hasselnødder i stegesmørret i ca. 2 minutter. Rør godt rundt undervejs, så nødderne ikke bliver brændte. Tag nødderne af panden og læg dem på et stykke køkkenrulle. Hak nødderne groft.
  3. Pil skalotteløg og hvidløg og hak det fint. Varm olie i en tykbundet gryde ved god varme. Svits de hakkede løg i et par minutter, de må ikke blive brune. Tilsæt boghvedekerner og rist yderligere et par minutter. Tilsæt æblemost, vand, timian og bouillonterning og rør godt rundt. Kog risottoen i ca. 20 minutter ved svag varme. Rør i den undervejs og tilsæt evt. mere væde.
  4. Skyl og hak dild. Riv parmesanost og riv skal af citron. Gem det til pynt på boghvederisottoen.
  5. Skyl auberginer og skær dem i skiver på ca. ½ cm. Drys med lidt salt og lad dem trække mens du laver hvidløgsolien.
  6. Pil og hak hvidløg. Pres saften af citronen. Kom hvidløg og olie i en lille gryde og varm det ved god varme. Hvidløgene må ikke blive for mørke, så bliver bitre. Tag hvidløgsolien af varmen og tilsæt tahin og citronsaft. Pisk hvidløgsolien sammen og smag til med salt.
  7. Pensl auberginerne med hvidløgsolien. Grill dem 2-3 minutter på hver side på en grillpande. Hvis du ikke har en grillpande, kan du bruge en almindelig pande.
  8. Skær culotten i skiver fra det lave hjørne.

Tips

I stedet for boghvede kan du bruge perlebyg, perlespelt eller andre kerner.

I stedet for almindelige skalotteløg kan du bruge bananskalotteløg, de er nemmere at pille.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
3810
Energi (kcal):
910
Protein (E%):
24
Fedt (E%):
38
Kulhydrater (E%):
38
Majs
Tomat
Hvidløg
Ærter
Løg
Kartoffel
Aubergine
Broccoli
Squash
Rødbede
Champignon
Majs
Løg
Hvidløg
Blomkål
Rødbede
Kål
Tomat (sliced)
Aubergine