Spicy og
simpelt
simpelt
Kartoffelmoskugler med spicy ostesovs og sprød gris
60 min.
4 pers.
Ingredienser
Kartofler
- 8 bagekartofler, 1400 g
- Salt og peber
Spicy ostesovs
- 1 løg
- 1 spsk smør
- 1 spsk mel
- 3 dl letmælk
- 100 g revet cheddar eller anden aromatisk ost
- 1 rød peberfrugt
- 1 spsk syltede jalapenos eller Chilli i alle former. Se Tip
- Salt og peber
Squash-gulerod salat:
- 3 squash, 900 g
- 3 gulerødder, 225 g
- 1 usprøjtet citron
- 2 spsk olivenolie
- Salt og peber
- En lille pose pinjekerner, græskar- eller solsikkekerner, 25 g
Gris
- 500 g hakket gris, 8-12 % fedt
- 2 fed hvidløg
- 1 dl rasp, 50 g
- 1 spsk spidskommen
- 1½ tsk salt og lidt peber
- Mos fra en kartoffel
- 1 spsk smør eller olie
Pynt
Evt. persille, kørvel eller andet grønt
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Sådan gør du
- Vask bagekartoflerne
- Bag dem i mikroovn ved højeste effekt i 14-17 minutter til de er møre
- Halver kartoflerne og skrab indmaden ud
- Pil og hak løg
- Varm smør i en gryde ved middel varme
- Steg løg til de er klare
- Tilsæt først mel og så mælk lidt ad gangen til sovsen bliver tyk
- Tilsæt ost og evt. lidt mere mælk
- Skyl og hak peberfrugt og kom den i sovsen
- Hak jalapenos og kom det i sovsen
- Smag til med salt og peber og evt. mere jalapenos
- Skyl squash og skyl eller skræl gulerødder
- Skræl squash og gulerødder fra top til bund i lange strimler
- Pres saften af citronen og bland med olie, salt og peber
- Bland squash og gulerodstrimler med marinaden og drys med sprøde kerner
- Pres hvidløg
- Bland kød, hvidløg, rasp, spidskommen, kartoffelmos, salt og peber
- Form små kugler
- Varm fedtstof på en pande ved høj varme
- Steg kuglerne på alle sider, så de bliver sprøde og gyldne, 6-8 minutter i alt
- Varm fedtstof på en anden pande ved høj varme
- Form kugler af resten af kartoffelmosen og steg dem gyldne og sprøde på alle sider
TIP
Ostesovsen kan laves uden jalapenos og chili, hvis man ikke er til stærke krydderier.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 986 g af retten):
- Energi:
- 3960 kJ (946 kcal)
- Protein:
- 48 g
- Kulhydrat:
- 87 g
- Kostfibre:
- 12 g
- Fedt:
- 42 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 401 kJ (96 kcal)
- Protein:
- 5 g
- Kulhydrat:
- 9 g
- Kostfibre:
- 1 g
- Fedt:
- 4 g