Hvad har jeg i køleskabet
Casper Sobczyk
Spicy og
simpelt

Kartoffelmoskugler med spicy ostesovs og sprød gris

Forberedelsestid
60 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Kartofler

  • 8 bagekartofler, 1400 g
  • Salt og peber

Spicy ostesovs

  • 1 løg
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk mel
  • 3 dl letmælk
  • 100 g revet cheddar eller anden aromatisk ost
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 spsk syltede jalapenos eller Chilli i alle former. Se Tip
  • Salt og peber

Squash-gulerod salat:

  • 3 squash, 900 g
  • 3 gulerødder, 225 g
  • 1 usprøjtet citron
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • En lille pose pinjekerner, græskar- eller solsikkekerner, 25 g

Gris

  • 500 g hakket gris, 8-12 % fedt
  • 2 fed hvidløg
  • 1 dl rasp, 50 g
  • 1 spsk spidskommen
  • 1½ tsk salt og lidt peber
  • Mos fra en kartoffel
  • 1 spsk smør eller olie

Pynt

Evt. persille, kørvel eller andet grønt

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

Sådan gør du

  1. Vask bagekartoflerne
  2. Bag dem i mikroovn ved højeste effekt i 14-17 minutter til de er møre
  3. Halver kartoflerne og skrab indmaden ud
  4. Pil og hak løg
  5. Varm smør i en gryde ved middel varme
  6. Steg løg til de er klare
  7. Tilsæt først mel og så mælk lidt ad gangen til sovsen bliver tyk
  8. Tilsæt ost og evt. lidt mere mælk
  9. Skyl og hak peberfrugt og kom den i sovsen
  10. Hak jalapenos og kom det i sovsen
  11. Smag til med salt og peber og evt. mere jalapenos
  12. Skyl squash og skyl eller skræl gulerødder
  13. Skræl squash og gulerødder fra top til bund i lange strimler
  14. Pres saften af citronen og bland med olie, salt og peber
  15. Bland squash og gulerodstrimler med marinaden og drys med sprøde kerner
  16. Pres hvidløg
  17. Bland kød, hvidløg, rasp, spidskommen, kartoffelmos, salt og peber
  18. Form små kugler
  19. Varm fedtstof på en pande ved høj varme
  20. Steg kuglerne på alle sider, så de bliver sprøde og gyldne, 6-8 minutter i alt
  21. Varm fedtstof på en anden pande ved høj varme
  22. Form kugler af resten af kartoffelmosen og steg dem gyldne og sprøde på alle sider

TIP

Ostesovsen kan laves uden jalapenos og chili, hvis man ikke er til stærke krydderier.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 986 g af retten):

Energi:
3960 kJ (946 kcal)
Protein:
48 g
Kulhydrat:
87 g
Kostfibre:
12 g
Fedt:
42 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
401 kJ (96 kcal)
Protein:
5 g
Kulhydrat:
9 g
Kostfibre:
1 g
Fedt:
4 g
Løg
Kidneybønner
Blomkål
Tomat
Gris
Aubergine
Rødbede
Chili
Gulerod
Tomat (sliced)
Ærter
Broccoli
Aubergine
Kål
Løg
Kidneybønner
Rødbede
Hvidløg
Squash