Hvad har jeg i køleskabet
Bælg-
frugter

Mos af gule ærter og æbler med stegt medister

I denne opskrift er den brune sovs og kartoflerne er skiftet ud med mos og gulerødder – en opgradering af en klassisk ret og et helt nyt selskab for medisterpølsen. Og den er vild med det. Hermed ikke sagt at brun sovs og kartofler ikke længere klæder medisterpølsen, men den kan bare så meget mere end det!

Forberedelsestid
45 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Medister

  • 500 g medister
  • 1 løg
  • 10 peberkorn
  • 1 spsk lys frugteddike, fx æbleeddike
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk olie
  • Peber

Mos af gule ærter og æbler

  • 300 g gule ærter
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk olie, fx olivenolie
  • 1½ spsk karry
  • 3-4 spsk lys frugteddike, fx æbleeddike
  • ½ tsk salt
  • Peber
  • 1 æble

Timianstegte gulerødder

  • 10 gulerødder
  • 2 tsk olie
  • 1 knivspids salt
  • Peber
  • 2 spsk lys frugteddike, fx æbleeddike
  • 10 kviste timian

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Skyl gule ærter i kold vand og hæld vandet fra. Pil hvidløg.
  2. Varm olie i en gryde. Rist hvidløg og karry 1 minut ved lav varme.
  3. Tilsæt gule ærter. Vend godt rundt i ærterne og hæld vand ved så det dækker. Kog ærter i 30-40 minutter til ærterne er helt møre og har opsuget vandet. Hæld evt. overskydende vand fra.
  4. Kom medister i en gryde og dæk med koldt vand.
  5. Pil løg og skær i kvarte. Kom løg i gryden sammen med peberkorn, eddike og salt. Bring medister forsigtigt i kog og lad det simre ved svag varme i 5 minutter. Skum det hvide skum af undervejs.  Sluk for varmen og lad medisteren trække i 5-10 minutter i kogelagen, indtil den har sat sig helt.
  6. Skræl gulerødder og skær i tern. Skyl og hak timian.
  7. Varm olie på en pande og steg gulerødder ved hård varme, så de får en flot karamelliseret stegeskorpe på alle sider, ca. 15 minutter. Krydr med salt, peber, eddike og hakket timian. Vend gulerødderne godt rundt og kom dem i en skål.
  8. Skyl æble og skær i små tern.
  9. Og så til medister-finalen: Varm olie på en pande. Steg medister ved medium varme i ca. 5 minutter på hver side, så den får en flot stegeskorpe, uden at sprække. Krydr med salt og peber.
  10. Og finalen på mosen: Blend gule ærter, eddike, salt og peber til en glat mos med en stavblender. Vend æbler i mosen og smag til med salt, peber og eddike.
  11. Tag medisteren af panden og skær ud i stykker og server med mos af gule ærter og timianstegte gulerødder.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 615 g af retten):

Energi:
2818 kJ (671 kcal)
Protein:
34 g
Kulhydrat:
63 g
Kostfibre:
13 g
Fedt:
28 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
459 kJ (109 kcal)
Protein:
6 g
Kulhydrat:
10 g
Kostfibre:
2 g
Fedt:
5 g
Chili
Kartoffel
Gris
Blomkål
Majs
Kidneybønner
Peberfrugt
Hvidløg
Rødbede
Løg
Kidneybønner
Broccoli
Tomat
Rødbede
Kartoffel
Tomat (sliced)
Hvidløg
Majs
Squash