lad simre
Ramen med gris
Varm dig på denne hurtige version af ramen med shiitake svampe og koteletter. Perfekt til en efterårs- eller vinterdag.
Ingredienser
Strimler af gris
- 500 g filet af gris, eller 4 koteletter uden fedtkant, 2 cm tykke, ca. 125 g
- 1 lime, usprøjtet
- 1 dl hoisin sauce
- 1 dl soja
- 25 g sukker
- Peber
- 1 tsk tørret chilipulver
Suppe
- 100 g shiitake svampe
- 1 hvidløg
- 1 liter bouillon, evt. bouillonterning og vand
- 3 limeblade
- 3 spsk fiskesauce
Fyld
- 2 æg
- 200 g ramen-nudler eller ægnudler
- 4 radiser
- 4 forårsløg
- 1 rød chili
- Evt. 25 g tørret tang, fx nori tang
- 100 g bønnespirer
- ½ bundt koriander
Tilbehør
- 1 lime
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Skyl lime, riv skal og pres saft.
- Rør hoisin sauce, soja, sukker, peber, chilipulver, limesaft og limeskal sammen til en marinade.
- Del fileten i to stykker og lad den trække i marinaden i 5 minutter.
- Kom fileten i et ildfast fad med marinaden og steg den i ovn ved 160 grader i en halv times tid. Anvendes stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 62 grader (se tip, hvis du bruger koteletter).
- Rens svampe. Pil og skær hvidløg i skiver.
- Kom bouillon, svampe, hvidløg, limeblade og fiskesauce i en gryde og bring det i kog. Lad det koge 5 minutter ved svag varme og sluk herefter for det. Lad bouillon stå og trække i 10-15 minutter. Smag evt. til med lidt ekstra fiskesauce. Hvis du vil, have en glat suppe, kan du sigte bouillon over i en anden gryde, men du kan sagtens spise den, som den er – bortset fra limebladene, som ikke kan spises.
- Kog æg i ca. 6 minutter, de skal være smilende. Kom dem straks i koldt vand, så kogningen stopper.
- Overhæld nudlerne med kogende vand og lad dem trække i et par minutter.
- Skyl radiser og forårsløg og skær det helt fint. Skyl og hak chili fint. Hak tang fint. Skyl bønnespirer og afdryp. Skyl og hak koriander.
- Pil æg og skær i halve.
- Skær den stegte filet i strimler.
- Og så til finalen: Fordel nudler og grøntsager i 4 skåle eller store, dybe tallerkener sammen med skiver af filet og et ½ æg i hver.
- Overhæld med den varme suppe og drys med koriander på toppen. Server med både af lime, så man kan presse lidt frisk saft ned i suppen.
Tips
Hvis du ikke kan have alle grønsagerne i skålene, kan du servere dem på et fad ved siden af. Så kan du fylde op med dem i suppen, efterhånden som I spiser.
Koteletter uden fedtkant (minutkoteletter) skæres af filet. Så hvis du ikke kan finde filet, kan du sagtens bruge koteletter i stedet. Skær dem i strimler og mariner (du kan nøjes med halvdelen af marinaden her). Steg på en pande ved høj varme, når bouillonen står og varmer. De skal have 1 minut på hver side.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 2000
- Energi (kcal):
- 485
- Protein (E%):
- 38
- Fedt (E%):
- 14
- Kulhydrater (E%):
- 48