Hvad har jeg i køleskabet
Snit og
lad simre

Ramen med gris

Varm dig på denne hurtige version af ramen med shiitake svampe og koteletter. Perfekt til en efterårs- eller vinterdag.

Forberedelsestid
60 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Strimler af gris

  • 500 g filet af gris, eller 4 koteletter uden fedtkant, 2 cm tykke, ca. 125 g
  • 1 lime, usprøjtet
  • 1 dl hoisin sauce
  • 1 dl soja
  • 25 g sukker
  • Peber
  • 1 tsk tørret chilipulver

Suppe

  • 100 g shiitake svampe
  • 1 hvidløg
  • 1 liter bouillon, evt. bouillonterning og vand
  • 3 limeblade
  • 3 spsk fiskesauce

Fyld

  • 2 æg
  • 200 g ramen-nudler eller ægnudler
  • 4 radiser
  • 4 forårsløg
  • 1 rød chili
  • Evt. 25 g tørret tang, fx nori tang
  • 100 g bønnespirer
  • ½ bundt koriander

Tilbehør

  • 1 lime

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Skyl lime, riv skal og pres saft.
  2. Rør hoisin sauce, soja, sukker, peber, chilipulver, limesaft og limeskal sammen til en marinade.
  3. Del fileten i to stykker og lad den trække i marinaden i 5 minutter.
  4. Kom fileten i et ildfast fad med marinaden og steg den i ovn ved 160 grader i en halv times tid. Anvendes stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 62 grader (se tip, hvis du bruger koteletter).
  5. Rens svampe. Pil og skær hvidløg i skiver.
  6. Kom bouillon, svampe, hvidløg, limeblade og fiskesauce i en gryde og bring det i kog. Lad det koge 5 minutter ved svag varme og sluk herefter for det. Lad bouillon stå og trække i 10-15 minutter. Smag evt. til med lidt ekstra fiskesauce. Hvis du vil, have en glat suppe, kan du sigte bouillon over i en anden gryde, men du kan sagtens spise den, som den er – bortset fra limebladene, som ikke kan spises.
  7. Kog æg i ca. 6 minutter, de skal være smilende. Kom dem straks i koldt vand, så kogningen stopper.
  8. Overhæld nudlerne med kogende vand og lad dem trække i et par minutter.
  9. Skyl radiser og forårsløg og skær det helt fint. Skyl og hak chili fint. Hak tang fint. Skyl bønnespirer og afdryp. Skyl og hak koriander.
  10. Pil æg og skær i halve.
  11. Skær den stegte filet i strimler.
  12. Og så til finalen: Fordel nudler og grøntsager i 4 skåle eller store, dybe tallerkener sammen med skiver af filet og et ½ æg i hver.
  13. Overhæld med den varme suppe og drys med koriander på toppen. Server med både af lime, så man kan presse lidt frisk saft ned i suppen.

Tips

Hvis du ikke kan have alle grønsagerne i skålene, kan du servere dem på et fad ved siden af. Så kan du fylde op med dem i suppen, efterhånden som I spiser.

Koteletter uden fedtkant (minutkoteletter) skæres af filet. Så hvis du ikke kan finde filet, kan du sagtens bruge koteletter i stedet. Skær dem i strimler og mariner (du kan nøjes med halvdelen af marinaden her). Steg på en pande ved høj varme, når bouillonen står og varmer. De skal have 1 minut på hver side.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
2000
Energi (kcal):
485
Protein (E%):
38
Fedt (E%):
14
Kulhydrater (E%):
48
Løg
Tomat (sliced)
Squash
Aubergine
Gris
Kartoffel
Chili
Peberfrugt
Kidneybønner
Tomat
Peberfrugt
Kidneybønner
Kål
Gulerod
Rødbede
Tomat
Løg
Chili
Ærter