Fennikel-crudité med rosmarinflæskesteg og sort hvidløgscreme
Bag sæsonens blommer med hvidløg og olivenolie og par dem med en rosmarinflæskesteg og fennikel-crudité. Et måltid fyldt med smag.
Ingredienser
Sprød rosmarinflæskesteg
- 1 kg flæskesteg
- 2 store rosmarinkviste
- 1 spsk groft salt
- Sort peber fra kværn
Bagte blommer
- 4 blommer, f.eks. Mirabelle
- 1 kvist rosmarin
- 1 tsk olivenolie
- 1 nip salt
- 1 fed hvidløg
- Sort peber fra peberkværn
- 1 tsk hvidvinseddike
Fennikel-crudité
- 2 fennikler
- 1 tsk olivenolie
- 1 tsk citronsaft
- ½ tsk salt
Sort hvidløgscreme
- 1 bøtte sorte hvidløg
- 1 tsk lys soja
- 2-3 spsk vand
- 3 dråber sesamolie
Pynt
- 2 blommer i tynde skiver
- 20 g fennikelblade, plukkede
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Sprød rosmarinflæskesteg
- Snit sværen med en skarp kniv, så alle svær er delt gennem fedtet, men ikke i kødet.
- Læg stegen i et fad med rist med vand i bunden.
- Kom salt, peber og rosmarin på kødsiden af flæskestegen og gnid med salt på toppen. Sørg for at stegen ligger lige, så sværen bliver jævnt stegt og sprød.
- Stil stegen i ovnen med et stegetermometer placeret i midten af stegen fra langsiden, og indstil ovnen på 200 grader. Er stegen 4 cm høj skal den have ca. 1 time, er den 6 cm høj skal den have ca. 1½ time og er den 7-8 cm høj skal den have 1½-1¾ time. Steg til en centrumtemperatur på 60 grader og tjek om sværen er sprød. Er den ikke det skrues ovnen op på 250 grader indtil sværen er gylden og sprød og centrumtemperaturen er 62-65 grader. Gem saften i fadet til at øse over kødet ved servering.
Bagte blommer
- Skær blommerne over og fjern stenene.
- Læg dem i et ildfast fad, stænk dem med olivenolie, drys rosmarinen over, knus hvidløgene og læg dem i formen. Afslut med salt, peber og eddike.
- Bag i ovnen sammen med flæskestegen ved 200 grader i ca. 40 minutter.
Fennikel-crudité
- Skær fennikel i tynde skiver på langs med et mandolinjern.
- Læg skiverne i isvand i køleskabet i mindst 20 minutter, så det bliver sprødt.
- Dræn vandet fra fennikelskiverne gennem en sigte og lad skiverne dryppe godt af eller tør dem i et rent viskestykke.
- Bland dressing af olivenolie, citron og salt som vendes i fennikelskiverne inden servering.
Sort hvidløgscreme
- Kom de pillede sorte hvidløg sammen med de øvrige ingredienser til cremen i en blender og blend, til du opnår en blank creme.
Servering
Server 2 skiver af flæskestegen per person. Læg en skefuld sort hvidløgscreme ved siden af kødet, pynt med de bagte blommer, cruditéen og de friske blommeskiver. Afslut med stegsaften fra det ildfaste fad.
Tip
Et alternativ til sorte hvidløg: Skær 2 hele hvidløg over på tværs og bag dem i 1 time ved 120 grader. Tryk de bløde hvidløg ud og anvend dem i opskriften.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 2385
- Energi (kcal):
- 568
- Protein (E%):
- 36
- Fedt (E%):
- 57
- Kulhydrater (E%):
- 7