Hvad har jeg i køleskabet
Mikkel Karstad
Jul

Sandwich med rødkål, æbler, sennepsdressing og flæskesteg

Klassisk flæskestegssandwich, fuld af smag, med krydret rødkål som et vigtigt element.

Forberedelsestid
80 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Flæskesteg

  • 600 g flæskesteg, 6 cm høj
  • 2 tsk groft salt
  • 7 laurbærblade

Rødkål (kan med fordel laves dagen inden)

  • 1 rødkål
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 1 stang kanel
  • 2 stjerneanis
  • 4 laurbærblade
  • 100 g sukker
  • 3 dl koncentreret solbærsaft
  • 1 dl æbleeddike
  • 3 dl rødvin

Dressing

  • 2 dl yoghurt naturel
  • 1 dl mayonnaise
  • 2 spsk grov sennep
  • 2 tsk akaciehonning
  • Salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • 4 store drue agurker
  • 2 æbler
  • 8 briocheboller

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

 

Sådan gør du

  1. Tjek at svær er ridset helt ned til kødet, ellers så rids den selv igennem med en skarp kniv. Undgå at skære ned i kødet. Gnid sværen med en fugtig hånd og drys med groft salt, også ned mellem sværene. Sæt laurbærblade ned mellem sværene.
  2. Læg flæskestegen på en rist over en bradepande med sværen opad. Hvis stegen er lidt ”skæv”, læg en kartoffel ind under den, så sværen ligger lige og derved bliver sprød over det hele.
  3. Stik et stegetermometer ind midt i kødet fra siden.
  4. Sæt stegen i en kold ovn og tænd på 200 grader. Når centrumtemperaturen er 50 grader, mærk fx med en gaffel, om sværen er sprød. Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 62 – 65 grader. Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 60 – 62 grader. Hold øje med, at sværen ikke bliver for mørk. Samlet tilberedningstid 75-90 min
  5. Skær rødkål i kvarte, snit rødkål helt fint og kom op i en gryde sammen med saft af en appelsin, kanelstang, stjerneanis, laurbærblade, sukker, solbærsaft, æbleeddike og rødvin.
  6. Bring rødkål i kog, og lad den koge under låg ca. 1 time, til den er faldet godt sammen, og væden er kogt godt ind i rødkålen.
  7. Rør yoghurt, mayonnaise, sennep og honning sammen til en jævn dressing, smag til med salt og friskkværnet peber.
  8. Tag stegen ud af ovnen, og lad den hvile 5-7 min, inden den skæres i skiver.
  9. Fjern for kærnehuse og skær æbler i tynde både. Skær drueagurker i tynde skiver.
  10. Varm briochebollerne i ovnen, flæk dem og smør underen med dressing, læg 2 skiver steg pr. bolle. Kom rødkål, æble og drueagurker ovenpå, og læg til sidst overen af bollen på toppen og server med det samme.

Tip

Rødkålen rækker til 8 personer. Brug den også som tilbehør til flæskesteg, ovnstegt nakkefilet eller anden god gris.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
4055
Energi (kcal):
969
Protein (E%):
15
Fedt (E%):
39
Kulhydrater (E%):
44
Rødbede
Tomat (sliced)
Løg
Kartoffel
Hvidløg
Champignon
Ærter
Majs
Kidneybønner
Peberfrugt
Broccoli
Kål
Kidneybønner
Blomkål
Hvidløg
Rødbede
Ærter
Løg
Tomat