Hvad har jeg i køleskabet
Bælg-
frugter

Spidskålslasagne med quinoasalat

Familiens favoritret nu med lækker quinoasalat, bælgfrugter og masser af grønt. Den lille mængde kød,max 50 g per person, fremmer optagelse af jern og zink fra grøntsagerne, det kaldes kødfaktoren. At justere kødfaktoren i dine måltider kan være en del af en sund kost.

Forberedelsestid
1 time+ ½ time i ovnen
Antal personer
8 pers.

Ingredienser

Lasagne

  • 1 spsk olie
  • 2 tsk chili
  • 400 g hakket grisekød, 6%
  • 2 løg, 250 g
  • 3 fed hvidløg
  • 4 tsk tørret merian eller oregano
  • 2 dåser flåede tomater
  • 150 g flækkede gule ærter
  • 1 dl vand
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk koncentreret tomatpure
  • 100 g frisk spinat
  • 4 æg
  • 200 g hytteost
  • 2 tsk. salt
  • Peber
  • 250 g blade af spidskål eller hvidkål
  • 125 g revet mozzarella

Quinoasalat

  • 300 g quinoa
  • 240 g edemamebønner
  • 1½ rød peberfrugt, 300 g
  • 1 bundt forårsløg, 100 g
  • 4 store tomater, 280 g
  • En stor håndfuld persille, 40 g

Dressing

  • ½ dl olivenolie
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl æble- eller vineddike
  • ¼ tsk salt
  • ¼ tsk sukker
  • Peber

Opskrift udlånt af voresmad.dk

 

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Varm olie i en gryde ved god varme
  2. ”Brænd” chilien af
  3. Svits kødet, til det smuldrer og er blevet lysebrunt
  4. Pil og hak løg og hvidløg fint
  5. Tilsæt løg sammen med flåede tomater, ærter, vand og krydderier
  6. Skru ned til svag varme, læg låg på og lad kødsovsen småkoge i ca. 10 minutter.
  7. Tilsæt spinat og koncentreret tomatpure de sidste minutter af kogetiden
  8. Smag til med salt
  9. Tænd ovnen på 175 grader
  10. Pisk æg og hytteost sammen med salt og peber
  11. Skær de grove ribber af spidskålsbladene
  12. Læg et lag kødsovs i bunden, så et lag spidskålsblade og derefter oste-æggeblandingen. Gentag lagene. Slut af med oste-æggeblandingen. Drys med revet mozzarella
  13. Bag lasagnen i ca. 30 minutter til den er gylden

Quinoasalat

  1. Kog quinoa efter anvisning på emballagen og afkøl den
  2. Rens og skær peberfrugt og tomater i mindre stykker, forårsløg i tynde skiver på skrå
  3. Bland grøntsagerne med den afkølede quinoa

Dressing

  1. Bland ingredienserne til dressingen, smag til med salt og peber
  2. Skyl og hak persille
  3. Vend dressingen i salaten sammen med hakket persille
  4. Server fuldkornsrugbrødet sammen med retten.

Tip:
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed udskæringen hakket svinekød.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 510 g af retten):

Energi:
2324 kJ (533 kcal)
Protein:
39 g
Kulhydrat:
44 g
Kostfibre:
12 g
Fedt:
21 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
454 kJ (108 kcal)
Protein:
8 g
Kulhydrat:
9 g
Kostfibre:
2 g
Fedt:
4 g
Tomat
Kidneybønner
Chili
Løg
Majs
Peberfrugt
Hvidløg
Squash
Champignon
Broccoli
Squash
Tomat
Løg
Hvidløg
Chili
Kartoffel
Champignon
Aubergine
Gulerod