enkelt
Thaisuppe med kokos og gris
Varm dig på denne lækre thailandsk inspireret suppe med gris og kokos. Server eventuelt med ris til.
Ingredienser
- 200 g minutstrimler (skinkestrimler) på 1 x 1 x ca. 5 cm, eller skær dem selv af schnitzler, minutkoteletter eller mørbrad (svinemørbrad)
- 2-3 fed hvidløg
- 1 løg
- Et lille stykke ingefær, 2 spsk
- 1 tsk olie
- ½ – 1 tsk tørret, knust chili
- 5 dl bouillon
- 250 g champignon
- 1-2 snackpebre eller 1 peberfrugt, ca. 175 g
- 1 lille dåse kokosmælk, 16-18% fedt, 165 ml
- 2-3 spsk fiskesovs
- 2 lime – 3-4 spsk limesaft
- Peber
Tilbehør
- 2 dl ris – jasmin- eller basmatiris
- Evt. purløg
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Kog ris efter anvisning på emballagen.
- Pil og skær hvidløg og løg i tern. Skrab skindet af ingefær fx med en teske og hak 2 spsk. Det behøver ikke være fintskåret, da det kasseres efter kogning. Opvarm olie i en gryde og steg løg, hvidløg, ingefær og chili et par minutter. Det må ikke blive brunt, for så bliver hvidløg bittert. Tilsæt 5 dl bouillon, fx en terning og vand. Læg låg på og lad det koge ved svag varme ca. 10 minutter.
- Imens suppen koger: Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og stil det i køleskabet. Rens champignon og skær i skiver. Skyl og skær snackpeber igennem på langs, fjern kerner og stilk og skær i strimler.
- Si suppen og kasser løg, hvidløg m.v. Kog suppen, tilsæt kødet og lad det koge 2-3 minutter. Kom kokosmælken i under omrøring og tilsæt champignon og snackpeber. Lad suppen nå til kogepunktet og smag til med fiskesovs, 3-4 spsk limesaft og peber.
- Drys med skyllet, klippet purløg ved servering.
Tips
Hvis du er ung og aktiv og dermed meget sulten, kan du koge 1¼- 1½ dl ris pr. person.
Hvis du har lavet suppe til to dage, så stil straks den portion, som skal gemmes, i køleskabet. Opvarm suppen næste dag sammen med de kolde ris.
Har du en rest råt kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 2470
- Energi (kcal):
- 590
- Protein (E%):
- 24
- Fedt (E%):
- 28
- Kulhydrater (E%):
- 48