Sorte bønner, chorizopølse og nakkefilet er hovedingredienserne i denne sydlandske gryderet fyldt med smag og protein.
1 time + trækketid til bønner
4 pers.
Ingredienser
200 g tørrede sorte bønner
2 løg
1 rød chili
1 kvist rosmarin
3 fed hvidløg
3 laurbærblade
Sort peber
2 spsk olivenolie
300 g nakkefilet i tern (3 cm x 3 cm)
220 g ferske chorizopølser
1 dåse hakkede tomater
2-4 dl vand
3 tsk salt
3 dl ris, gerne fuldkorn
½ savoykål
1 spsk smør
2 appelsiner
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning. Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Læg bønnerne i blød i koldt vand i min. 12 timer.
Kog bønnerne i 20 min i rigeligt vand. Fjern urenheder undervejs.
Lad bønnerne trække i kogevandet, mens grøntsager og kød forberedes.
Hak løg, chili, rosmarin og hvidløg og svits i olivenolie i en 3 liters gryde med laurbærblade og kværnet sort peber.
Skær kød i tern på 3×3 cm og pølserne i stykker af 2 cm.
Steg først pølserne på en tør pande, til de får godt med farve, og kommes op i gryden med grøntsager.
Steg herefter tern af nakkefilet i den varme fedt der er smeltet af pølserne. Det skal syde, når kødet rammer panden. Kom kødet op i gryden, når kødet har fået godt med farve.
Sigt bønnerne og hæld dem op i gryden.
Hæld hakket tomat og vand over til, det er dækket af væske.
Lad det småsimre ved svag varme i 2 timer.
Kog risene efter anvisning på pakken med 1 tsk salt
Skyl og skær savoykål i 6-8 både.
Smelt smør på en pande og steg kålen gylden og anret på et fad.
Skær appelsinerne fri for skræl og skær dem i tynde både. Anret på kålen
Smag bønnegryden til med salt og peber.
Server bønnegryden med ris og stegt kålsalat.
Tips
Forkort tilberedningstiden ved at bruge 2 dåser sorte bønner i stedet for de tørrede.
I stedet for savoykål kan du bruge spidskål.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
Energi (kJ):
3280
Energi (kcal):
781
Protein (E%):
20
Fedt (E%):
37
Kulhydrater (E%):
43
Relaterede opskrifter
Bælg-
frugter
Stegte ris med grønt og marineret gris
Bælg-
frugter
Jordskokker og gris i karry, kokos og røde linser
Bælg-
frugter
Grønne bønner med soja, sesamfrø, tang og mørbradbøffer
Bælg-
frugter
Ribollita med bønner, saltet citron og grisekæbe
Bælg-
frugter
Perlebyg med creme fraiche, koriander og chili-con-gris