Hvad har jeg i køleskabet
Feijoada - portugisisk bønnegryde med gris
William Milsted
Bælg-
frugter

Feijoada – Portugisisk bønnegryde med gris

Sorte bønner, chorizopølse og nakkefilet er hovedingredienserne i denne sydlandske gryderet fyldt med smag og protein.

Forberedelsestid
1 time + trækketid til bønner
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

  • 200 g tørrede sorte bønner
  • 2 løg
  • 1 rød chili
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 fed hvidløg
  • 3 laurbærblade
  • Sort peber
  • 2 spsk olivenolie
  • 300 g nakkefilet i tern (3 cm x 3 cm)
  • 220 g ferske chorizopølser
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2-4 dl vand
  • 3 tsk salt
  • 3 dl ris, gerne fuldkorn
  • ½ savoykål
  • 1 spsk smør
  • 2 appelsiner

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Læg bønnerne i blød i koldt vand i min. 12 timer.
  2. Kog bønnerne i 20 min i rigeligt vand. Fjern urenheder undervejs.
  3. Lad bønnerne trække i kogevandet, mens grøntsager og kød forberedes.
  4. Hak løg, chili, rosmarin og hvidløg og svits i olivenolie i en 3 liters gryde med laurbærblade og kværnet sort peber.
  5. Skær kød i tern på 3×3 cm og pølserne i stykker af 2 cm.
  6. Steg først pølserne på en tør pande, til de får godt med farve, og kommes op i gryden med grøntsager.
  7. Steg herefter tern af nakkefilet i den varme fedt der er smeltet af pølserne. Det skal syde, når kødet rammer panden. Kom kødet op i gryden, når kødet har fået godt med farve.
  8. Sigt bønnerne og hæld dem op i gryden.
  9. Hæld hakket tomat og vand over til, det er dækket af væske.
  10. Lad det småsimre ved svag varme i 2 timer.
  11. Kog risene efter anvisning på pakken med 1 tsk salt
  12. Skyl og skær savoykål i 6-8 både.
  13. Smelt smør på en pande og steg kålen gylden og anret på et fad.
  14. Skær appelsinerne fri for skræl og skær dem i tynde både. Anret på kålen
  15. Smag bønnegryden til med salt og peber.
  16. Server bønnegryden med ris og stegt kålsalat.

Tips

Forkort tilberedningstiden ved at bruge 2 dåser sorte bønner i stedet for de tørrede.

I stedet for savoykål kan du bruge spidskål.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
3280
Energi (kcal):
781
Protein (E%):
20
Fedt (E%):
37
Kulhydrater (E%):
43
Tomat
Champignon
Rødbede
Broccoli
Kål
Kartoffel
Hvidløg
Aubergine
Tomat (sliced)
Chili
Rødbede
Squash
Broccoli
Blomkål
Peberfrugt
Kartoffel
Løg
Kidneybønner
Champignon