Hvad har jeg i køleskabet
Frikadeller med chili og lime
Nemt og
enkelt

Kokos-lime sauce og chilideller

Klassiske frikadeller med et tvist. Trænger mormors frikadeller til en opgradering? Så prøv denne nye version.

Forberedelsestid
30 min.
Antal personer
2 pers.

Ingredienser

Frikadeller

  • 200 g hakket grisekød, ca.10% fedt
  • 1 løg
  • ½-1 lille chili
  • ¼-½ tsk salt
  • ½-1 dl vand
  • 1 tsk olie

Sauce

  • 3 limeblade eller 1 lime
  • 1 løg
  • ½-1 spsk stærk karrypasta, eller 1 spsk tørret karry
  • 2 dl kokosmælk, 6-8% fedt
    Salt og peber

Tilbehør

  • Ca. 2 dl ris
  • Grøn salat
  • Evt. basilikumblade

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Kog ris efter anvisning på emballagen.
  2. Pil løg og hak det det ene til farsen. Skyl chili, skær den igennem på langs, fjern frø og mellemvægge og hak den fint eller skær i små tern.
    Rør kød med salt, løg, chili og ½-1 dl vand, til det hænger sammen. Form kødet til 6 små frikadeller. Varm olie på en pande ved god varme. Olien skal være så varm, at ”det siger lyde”, når frikadellerne kommes på panden. Brun dellerne på alle sider, skru ned til middel varme og steg dem færdige ca. 6 minutter, til de er gennemstegte. Tag dellerne af panden.
  3. Rul limeblade sammen og skær dem i ultra-tynde strimler eller pres saften af ½ lime. Skær løget til saucen i både. Kom løg, karry og kokosmælken på panden. Tilsæt limeblade, hvis du bruger limeblade, som smagsgiver. Lad det koge ved svag varme i ca. 5 minutter. Smag saucen til med salt, peber og limesaft, hvis du ikke har brugt limeblade.
  4. Skyl salat og basilikum.

Tips

I frisk chili sidder det meste af styrken i mellemvægge og frø. Vil du have en mild chilismag, så brug kun selve frugtkødet.

Husk at ryste kokosmælken godt før den åbnes, så kokosmælken bliver ensartet.

Resten af kokosmælken kan gemmes i køleskab i et par dage, eller den kan fryses ned til senere brug.

Hvis der bruges kokosmælk med 18-20% fedt, er energiindholdet 2900 kJ – 690 kcal og fedtenergiprocenten er 41.

De små deller kan evt. serveres på spid af citrongræs.

Har du en rest råt kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
2400
Energi (kcal):
570
Protein (E%):
19
Fedt (E%):
32
Kulhydrater (E%):
49
Løg
Tomat (sliced)
Gulerod
Tomat
Squash
Ærter
Kål
Gris
Hvidløg
Aubergine
Broccoli
Tomat (sliced)
Tomat
Kartoffel
Hvidløg
Champignon
Blomkål
Majs
Gulerod