Grill
Grillet secreto med pankostegt chorizoris og romesco
En smagfuld spansk ret med sprød og saftig bovfilet fra iberisk sortfodssvin – også kaldet secreto. Server med chorizoris og romesco.
120 min.
4 pers.
Ingredienser
Romesco
- 2 æggeblommer
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk dijonsennep
- 1 spsk sambal oelek
- 1½ spsk sherryeddike
- 2½ dl rapsolie
- 8 piquillopeberfrugter fra glas
- 100 g mandler, evt. Marcona
Stegt chorizoris
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- ½ stængel bladselleri
- ½ rød peberfrugt
- 200 g rå chorizopølse
- 1 spsk olivenolie
- 2,5 dl risottoris, evt. Calasparra
- 2 spsk tomatpuré
- 2 dl tør hvidvin
- 2 tsk salt
- ½ tsk sort peber fra kværn
- ½ tsk røget paprikapulver
- ¼ tsk cayennepeber
- 5½ dl kyllingebouillon
- 150 g Manchego-ost
- 2 dl hvedemel
- 3 æg
- 200 g panko
- ½ l madolie
Grisens hemmelighed – Secreto
- 700 g grisens hemmelighed – secreto
- 2 tsk salt
- ½ tsk sort peber
- 2 spsk olivenolie
Tilbehør
- ½ icebergsalat
- 1 spsk sherryedddike
- 2 spsk olivenolie
- ½ tsk salt
- ¼ tsk sort peber fra kværn
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Romesco
- Blend æggeblommer, hvidløg, sennep, sambal oelek og sherryeddike i en blender.
- Tilsæt rapsolien, til du opnår en fyldig mayonnaise.
- Blend så piquillopeberfrugter i og tilsæt salt og peber.
- Hak mandlerne groft og vend dem i romescoen.
- Hæld i en skål, og sæt den i køleskabet.
Stegt chorizoris
- Hak løg, hvidløg og bladselleri fint og sautér i 4-5 minutter i olien på middelvarme med chorizo, der er blevet skubbet ud af skindet.
- Tilsæt risen, og lad det stå i yderligere 3 minutter på kogepladen.
- Tilsæt tomatpuré, salt, peber, paprika, cayennepeber og hvidvin og lad hvidvinen koge ind.
- Tilsæt 1/3 kyllingebouillon ad gangen, lad risene suge væsken mellem hver gang bouillon tilsættes og rør kontinuerligt.
- Afhængig af varmen kan det være nødvendigt at spæde op med vand.
- Når risene er cremede med lidt bid i midten, skal gryden fjernes fra kogepladen og hældes i en kølig form eller plade, så den kan køle af.
- Riv manchego groft og bland den sammen med den afkølede ris.
- Form boller på størrelse med golfbolde af risen.
- Opvarm madolie (ca. 5 cm. i højden) til 180 grader i en tykbundet gryde.
- Kom æggene i en dyb tallerken, og pisk dem let.
- Kom hvedemel, panko, salt og peber i to andre dybe tallerkner.
- Rul risbollerne i melet, så i æggene og til sidst i pankoraspen.
- Steg i olien, indtil de bliver gyldenbrune og sprøde.
Grisens hemmelighed – Secreto
- Gnid kødet med salt og peber, stænk det til med olivenolie, og lad det trække i 20 minutter, inden den skal på grillen.
- Grill secreto hårdt, så kødet får en fint grillet og karamelliseret overflade. Det er færdigt, når den indvendige temperatur er 65 grader. Det tager 7-8 minutter på hver side.
Tilbehør
- Snit salaten i mindre stykker.
- Rør dressingen sammen og vend i salatbladene lige inden servering.
Servering
Skær kødet i centimetertykke skiver og servér med chorizobollerne, romesco og salat.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 8963
- Energi (kcal):
- 2134
- Protein (E%):
- 26
- Fedt (E%):
- 60
- Kulhydrater (E%):
- 15