Grillspyd med estragonpistou og nakkefilet
Ingredienser
500 g nakkefilet
Glace
- 1 dl østerssauce
- 1 spsk soja
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk hel spidskommen
- 1 tsk hele fennikelfrø
- 1 tsk hel kommen
- 1 hel stjerneanis (evt. 1 knsp stødt)
- ½ tsk stødt kanel
Estragonpistou
- 2 ¼ dl iskold rapsolie
- 1 tomat, 75 g
- 1 bundt estragon, 30 g (gem lidt til pynt)
- 60 g babyspinat
Salat
- 4 stk hjertesalat/mini romainesalat
- 500 g snittebønner
Pynt
- 2 bakker karse
- 1 citron
- Salt og sort peber
- 4 træspyd.
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
Inden du starter:
Sæt olien til pistouen i fryseren i mindst 1 time.
Læg træspyddene i vand for at undgå, at de brænder.
Glace
- Bland østerssauce og soja sammen, og tilsæt revet hvidløg.
- Rist de hele krydderier på en tør, varm pande, til de begynder at dufte.
- Knus krydderierne i en morter, eller mal dem i en krydderikværn. Kom halvdelen af krydderiblandingen i saucen, og gem resten til pynt.
Nakkekam
- Skær kødet i mindre stykker, og stik dem på spyddene.
- Læg dem i et fad og stil i køleskabet.
Estragonpistou
- Del tomaterne i kvarte, og fjern kernerne.
- Kom tomater, estragon og spinat i en blender, og pisk forsigtigt olie i, indtil cremen tykner.
- Smag til med salt og peber. Stilles i køleskab indtil servering.
Salat
- Del og skyl salaten og bønnerne.
- Lad salaten stå i køleskab indtil servering.
- Varm vandet op til kogepunktet, tilsæt salt, og kog bønnerne hurtigt, ca. 1 min. Afkøl bønnerne hurtigt i koldt vand.
Servering
Ved tilberedning på grill:
- Pensl spyddene rigeligt med glacen, og grill dem i ca. 3 min. på hver side, indtil kødet har fået en pæn karamelisering. Vend dem, og pensl med mere glace. Drys med resten af krydderiblandingen.
- Grill bønnerne hurtigt samt salaten, kun på snitfladerne, og kom citronsaft og salt på samt sort peber.
Ved tilberedning i ovn:
- Sæt ovnen på grillprogram og 250 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir, og læg en rist over.
- Pensl spyddene rigeligt med glacen, og grill dem i ovnen i ca. 4 -5 min. på hver side, indtil kødet har fået en pæn karamelisering. Vend dem, og pensl med mere glace. Drys med resten af krydderiblandingen.
- Varm en tør pande op, og rist salaten på snittefladerne. Varm bønnerne i ovnen i ca. 1 min., og kom citron, salt og peber på salaten og bønnerne.
Servér retten med karse og citron.
Kan serveres med en skive grillet brød til.
Tips
Pistou er det franske modstykke til det, der i det italienske køkken kaldes pesto.
Der kan også bruges stødte krydderier til glacen, hvis det skal gå lidt hurtigere. I så fald bruges den halve mængde. Ved at riste krydderierne løfter du smagen, så det bliver ekstra godt.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 3184
- Energi (kcal):
- 760
- Protein (E%):
- 15
- Fedt (E%):
- 76
- Kulhydrater (E%):
- 9