enkelt
Stegt grønkålssalat med mørbradbøffer
Hurtig, nem og lækker aftensmad eller frokost. Sprødt stegt grønkålssalat med marinerede rødløg og timianstegte mørbradbøffer.
Ingredienser
Mørbradbøffer stegt med timian
- 1 mørbrad af gris, ca. 600 g
- ½ tsk salt
- Peber
- 5-10 kviste timian
- 2 tsk olie, fx olivenolie
Stegt grønkål med æble og rødløg
- 1 rødløg, ca. 100 g
- ½ dl æbleeddike
- 1 spsk flydende honning, fx akaciehonning
- 2 æbler
- 400 g ribbet grønkål
- 2 tsk olie, fx olivenolie
Tilbehør
- 2 skiver fuldkornsbrød, ca. 100 g
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Fjern sølvsenen på mørbraden og afpuds for sener, fedt og hinder.
- Skær mørbraden ud i 3 cm tykke skiver. Dup mørbradbøfferne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Skyl og hak timian og drys det over bøfferne. Lad dem trække i 15 minutter (se tip).
- Pil rødløg og skær i tynde skiver. Kom i en skål og vend med eddike, honning og lidt salt. Lad løgene marinere i 10 minutter. Vend dem et par gange undervejs.
- Skyl æblerne og skær dem i tern.
- Hak grønkål groft og skyl i en sigte eller salatslynge. Del kålen op i mindre portioner, der kan være på panden – eller snup en pande med høje sider, hvor al grønkålen kan være på én gang.
- Varm olie på en pande ved god varme. Der skal være så meget smæk på kogepladen, at det siger ”ssszzzzss”, når du smækker kødet på panden. Brun bøfferne 1 minut på hver side. Skru ned til middelvarme og steg bøfferne færdige. De skal have 2½-3 minutter på hver side. Så får bøfferne en flot stegeskorpe og er saftige og svagt rosa i midten.
- Varm ny en portion olie på panden. Steg den første portion grønkål i ½-1 minut. Det skal falde lidt sammen, men stadig beholde sin sprødhed og friskhed. Kom grønkål i en skål og steg næste portion. Vend med peber, rødløg og væden herfra, når alt grønkål er stegt. Smag til med salt og vend med æbler. Kom det i en skål.
- Servér mens kålen stadig er lun og sprød – og spis brød til.
Tips
Hvis du ikke kan finde ribbet grønkål, kan du anvende 500 g grønkål på stok. Skær eller rib grønkålsblade fri fra stokken, hak dem groft og skyl i en sigte eller salatslynge.
Du kan også finde skyllet og hakket grønkål lige til at bruge i mange butikker.
Grisekød bliver mere mørt og saftigt, hvis det krydres med 0,5% fint salt =0,5 g pr. 100 g kød. 0,5 g svarer til 1 knivspids. Kødet skal trække i køleskabet minimum et kvarter, inden det tilberedes. Kødet skal ikke krydres yderligere med salt.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 400 g af retten):
- Energi:
- 1646 kJ (392 kcal)
- Protein:
- 40 g
- Kulhydrat:
- 28 g
- Kostfibre:
- 14 g
- Fedt:
- 11 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 410 kJ (97 kcal)
- Protein:
- 10 g
- Kulhydrat:
- 7 g
- Kostfibre:
- 3 g
- Fedt:
- 3 g