Hvad har jeg i køleskabet
Nemt og
enkelt

Stegt grønkålssalat med mørbradbøffer

Hurtig, nem og lækker aftensmad eller frokost. Sprødt stegt grønkålssalat med marinerede rødløg og timianstegte mørbradbøffer.

Forberedelsestid
30 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Mørbradbøffer stegt med timian

  • 1 mørbrad af gris, ca. 600 g
  • ½ tsk salt
  • Peber
  • 5-10 kviste timian
  • 2 tsk olie, fx olivenolie

Stegt grønkål med æble og rødløg

  • 1 rødløg, ca. 100 g
  • ½ dl æbleeddike
  • 1 spsk flydende honning, fx akaciehonning
  • 2 æbler
  • 400 g ribbet grønkål
  • 2 tsk olie, fx olivenolie

Tilbehør

  • 2 skiver fuldkornsbrød, ca. 100 g

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Fjern sølvsenen på mørbraden og afpuds for sener, fedt og hinder.
  2. Skær mørbraden ud i 3 cm tykke skiver. Dup mørbradbøfferne tørre med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Skyl og hak timian og drys det over bøfferne. Lad dem trække i 15 minutter (se tip).
  3. Pil rødløg og skær i tynde skiver. Kom i en skål og vend med eddike, honning og lidt salt. Lad løgene marinere i 10 minutter. Vend dem et par gange undervejs.
  4. Skyl æblerne og skær dem i tern.
  5. Hak grønkål groft og skyl i en sigte eller salatslynge.  Del kålen op i mindre portioner, der kan være på panden – eller snup en pande med høje sider, hvor al grønkålen kan være på én gang.
  6. Varm olie på en pande ved god varme. Der skal være så meget smæk på kogepladen, at det siger ”ssszzzzss”, når du smækker kødet på panden. Brun bøfferne 1 minut på hver side. Skru ned til middelvarme og steg bøfferne færdige. De skal have 2½-3 minutter på hver side. Så får bøfferne en flot stegeskorpe og er saftige og svagt rosa i midten.
  7. Varm ny en portion olie på panden. Steg den første portion grønkål i ½-1 minut. Det skal falde lidt sammen, men stadig beholde sin sprødhed og friskhed. Kom grønkål i en skål og steg næste portion. Vend med peber, rødløg og væden herfra, når alt grønkål er stegt. Smag til med salt og vend med æbler. Kom det i en skål.
  8. Servér mens kålen stadig er lun og sprød – og spis brød til.

Tips

Hvis du ikke kan finde ribbet grønkål, kan du anvende 500 g grønkål på stok. Skær eller rib grønkålsblade fri fra stokken, hak dem groft og skyl i en sigte eller salatslynge.

Du kan også finde skyllet og hakket grønkål lige til at bruge i mange butikker.

Grisekød bliver mere mørt og saftigt, hvis det krydres med 0,5% fint salt =0,5 g pr. 100 g kød. 0,5 g svarer til 1 knivspids. Kødet skal trække i køleskabet minimum et kvarter, inden det tilberedes. Kødet skal ikke krydres yderligere med salt.

Næringsindhold

Næringsindhold pr. person
(ca. 400 g af retten):

Energi:
1646 kJ (392 kcal)
Protein:
40 g
Kulhydrat:
28 g
Kostfibre:
14 g
Fedt:
11 g

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi:
410 kJ (97 kcal)
Protein:
10 g
Kulhydrat:
7 g
Kostfibre:
3 g
Fedt:
3 g
Champignon
Majs
Løg
Kidneybønner
Tomat
Ærter
Chili
Gris
Peberfrugt
Squash
Hvidløg
Gulerod
Chili
Blomkål
Aubergine
Kartoffel
Majs
Champignon
Kål