Hvad har jeg i køleskabet

Udforsk smagsuniverset for tilbehør til gris

Spiser du ofte det samme tilbehør til dine retter med gris, men vil gerne udfordre smagsløgene? Så læs med her, hvor en smagsekspert udfordrer dig til at tilberede nye variationer af tilbehør til de lækre udskæringer af gris.

Supersmageren giver dig inspiration til nye smagsoplevelser
Sensoriker og supersmager Lisbeth Ankersen har smagt sig igennem diverse tilbehør til fire udvalgte udskæringer af grisekød. Lisbeth Ankersen har testet smagskombinationer med kæbe, flæskesteg, bagskank og stegt flæsk. Konklusionen er, at gris generelt passer godt sammen med champignon, fløde, hvidkål, kartoffel, mandel, mælk, nellike, cheddarost, peanuts, smør og æble. Det skyldes, at grisekød indeholder smagsstoffer med de samme smagskomponenter som disse råvarer. Jo flere fælles smagskomponenter der er i forskellige fødevarer, jo bedre vil de sandsynligvis smage sammen – men det er selvfølgelig altid en subjektiv vurdering, om man kan lide sammensætningen. Brug supersmagerens fund som inspiration til at udvide din smagshorisont indenfor følgende klassiske udskæringer.

Stegt flæsk
Til stegt flæsk, der er tilberedt i ovn, er det et perfekt match med gedeost, stødt nellike og stjerneanis, men også et godt match med garam masala, grønkålschips, butternut squash og æble med kanel. Som tilbehør er æblejuice blandet med ingefærdrik et perfekt match, mens oolong te supplerer godt uden at dominere.

Ovnstegt flæskesteg
Sammen med den ovnstegte flæskesteg mener Lisbeth Ankersen, at nelliker og laurbærblade løfter smagen, og at kogt pastinak og bagt rødbede (wok med perlebyg) er perfekte match, mens rød szechuan peber, fennikelfrø og mandler er et godt match. Af tilbehør får mælken igen topkarakter, dernæst havredrik og så en lettere mjød, mens en tung mjød har en for dominerende smag af honning.

Braiseret bagskank
En braiseret bagskank suppleres rigtig godt af enebær, butternut squash, perlebyg kogt i stout øl og hvidkål, mens hasselnødder og æble også er et godt match. Mælken som tilbehør går igen med topkarakter og – måske lidt overraskende – bringer hindbærsaft blomsternoterne frem i kødet.

Braiserede kæber af gris
Til de braiserede kæber får pastinak, porre, løg og tangpesto højeste karakter, mens perlebyg også passer godt til kæberne. Som tilbehør får mælk topkarakter, mens mørkt øl, havredrik og knuste flæskesvær vurderes som et godt match. Hvad der absolut ikke kan anbefales til kæber af gris er appelsinjuice og ørredrogn, fordi smagen bliver rodet.

Sous vide-tilberedte kæber af gris
Sous vide-tilberedte kæber går rigtig godt sammen med rodfrugtmos, flødesauce, stegte champignon, hasselnøddeolie og pancetta, og havregrynspanering blender godt ind i smagen, mens kyllingefond og vildtfond hver især er et godt supplement til smagen i kæberne. Hvordan du tilbereder på sous vide-metoden, så dit grisekød bliver mørt og saftigt, kan du læse her.

Hvidløg
Løg
Tomat
Broccoli
Tomat (sliced)
Aubergine
Kartoffel
Gulerod
Squash