Hvad har jeg i køleskabet
Masser
af grønt

Appelsinbagt græskar og chipotle-glace og braiserede grisekæber

Appelsiner er ikke kun lækre i en frugtsalat. I denne servering kommer appelsinen til sin ret i selskab med græskar og braiserede grisekæber

Forberedelsestid
60 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Kæber af gris

  • 600 g grisekæber
  • 1 spsk salt
  • Sort peber
  • 2 spsk rapsolie
  • 50 g smør
  • 2 fed hvidløg – skrællede og knuste
  • 4 kviste timian
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 l kalvebouillon (hvis du bruger koncentrat, skal du følge anvisningen på flasken og blande det op med vand)
  • ½ l lys lagerøl
  • 1 løg, 110 g – skrællet og skåret i kvarte

Chipotleglace

  • 2 dl fond fra grisekæberne
  • 1 dl honning
  • 2 spsk kinesisk soja
  • ½ chipotle-chili – lagt i blød og befriet for kerner
  • 1 spsk risvin eddike
  • 1 spsk majsstivelse – opløst i 2 spsk koldt vand

Græskarkerner

  • 100 g græskarkerner
  • 3 dl vand
  • 2 spsk salt

Græskar

  • 1 butternut græskar, 750 g – skrællet, befriet for kerner og skåret i grove stykker
  • 2 ubehandlede appelsiner – skallen rives, og kødet fileteres fri for hinder
  • 2 fed hvidløg – skrællede
  • 2 kviste rosmarin
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 2 spsk rapsolie
  • 50 g smør
  • Sort peber
  • 2 tsk salt

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

Grisekæber

  1. Befri kæberne for hinder og sener.
  2. Krydr grisekæberne med salt (2 nip af saltet) og peber.
  3. Varm en pande op med rapsolie.
  4. Brun kæberne på den varme pande med høj kant i ca. 1 min. på hver side, indtil de er gyldne. Det skal syde, når kødet rammer panden.
  5. Skru lidt ned for varmen, og tilsæt smør, timian, hvidløg og rosmarin.
  6. Øs smørret over kødet, og lad smørret brune. Hæld bouillon og øl ved, og kom løg samt resten af saltet i. Braisér under låg ved lav varme, indtil grisekæberne er møre, ca. 40-50 min.
  7. Tag grisekæberne op, og hæld fonden gennem en fintmasket si.

Glace

  1. Kog fond fra grisekæberne, soja, honning, chili og vineddike op.
  2. Jævn med majsstivelse.
  3. Blend det jævnt med en stavblender.
  4. Glasér de braiserede grisekæber godt.

Græskarkerner

  1. Kog vand og salt op, hæld det over græskarkernerne, og lad det trække i 20 min.
  2. Hæld vandet fra, og rist græskarkernerne tørre i ovnen ved 140 grader i ca. 20-30 min. Åbn ovndøren ind imellem, så dampen kan slippe ud.

Græskar

  1. Bland græskar, appelsinskal, hvidløg, rosmarin, olie, smør, kardemomme, salt og 4 drej friskkværnet sort peber i et ovnfast fad.
  2. Fordel græskarstykkerne i fadet, og placer i midten af en kold ovn. Stil ovnen på 185 grader og bag græskar i ca. 40 min. indtil de er møre og har fået en gylden farve.
  3. Læg appelsinfileterne på, når græskarrene kommer ud af ovnen.

Servering

Servér de glaserede kæber med appelsinbagt græskar og drys med græskarkerner.

Tips

Hvis du vil gøre opskriften nemmere, kan du bruge en færdig chipotleglace.

Også græskarkernerne kan købes færdige i fødevarebutikker.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
2999
Energi (kcal):
760
Protein (E%):
19
Fedt (E%):
46
Kulhydrater (E%):
35
Kidneybønner
Broccoli
Ærter
Majs
Hvidløg
Løg
Champignon
Kartoffel
Rødbede
Gulerod
Broccoli
Løg
Squash
Kartoffel
Chili
Peberfrugt
Kidneybønner
Blomkål
Hvidløg