Hvad har jeg i køleskabet
Knoldselleri, mayo æg og bacon
Masser
af grønt

Bagt selleri på den sprøde måde

Let og lækker ret perfekt til de varme sommermåneder. Bagt selleri på den sprøde måde med karsemayonnaise.

Forberedelsestid
1 time og 45 minutter
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Syrlig knoldselleri

  • ¼ knoldselleri
  • 1 citron, usprøjtet
  • 2 spsk sukker
  • ½ dl vand

Helbagt knoldselleri

  • 2 knoldselleri
  • 50 g smør
  • 1 citron, usprøjtet
  • 1½ tsk groft salt

Karsemayonnaise

  • 70 g brøndkarse eller karse (ca. 4 planter/bakker)
  • 20 g bladspinat
  • 4 dl neutral rapsolie
  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • ½ tsk salt

Blødkogt æg

  • 4 æg, str. L/XL
  • ¼ tsk salt

Pynt

  • 12 skiver bacon
  • 1 bøtte havekarse
  • 1 dl ristede hasselnødder

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Vask og skær det gule af citronen med en kartoffelskræller. Pres citronen.
  2. Bring citronsaft, citronskal, sukker og vand i kog, køl af.
  3. Fjern rodselleriens skal og skræl så lange stykker som muligt. Læg selleri”skrællet” i citronlagen og lad det stå i mindst en time på køkkenbordet.
  4. Skær toppen og bunden af knoldselleri og skrub og skyl eventuelt jord af.
  5. Stil dem i et ildfast fad, der sættes i en kold ovn, tænd på 240 grader.
  6. Bag ca. 1 time, indtil selleri er bløde hele vejen igennem.
  7. Bland karse, spinat og rapsolien i en blender, indtil olien er helt grøn og blank.
  8. Pisk æggeblommer, salt, peber fra kværnen, dijonsennep og eddike fx med en stavblender.
  9. Når massen tykner dryppes karseolien i, mens du konstant pisker. Smag evt. til med mere salt, peber og eddike.
  10. Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden.
  11. Kom æggene forsigtigt i gryden. Læg låg på og fortsæt kogningen i damp i 6 ½ minut.
  12. Tag gryden fra varmen og hæld kold vand over æggene.
  13. Pil og skær æggene over på midten og tilsæt salt inden servering.
  14. Steg bacon sprødt på en tør pande.
  15. Hak hasselnødderne.
  16. Lad de bagte selleri afkøle i 5 minutter, efter de er taget ud af ovnen.
  17. Skær selleri i kvarte.
  18. Riv skallen af citronen
  19. Smelt smørret på en stegepande og steg selleri gyldne og smag til med citronskal og groft salt.
  20. Anvend det brunede smør i panden til at dryppe over selleri ved servering.

Servering

Læg en god spiseskefuld karsemayonnaise i midten af en tallerken og anbring så 2 ”både” stegt selleri ovenpå. Fordel den syrlige selleri jævnt rundt om den bagte selleri. Anbring de 2 stykker blødkogt æg ovenpå. Dryp det brunede smør over den bagte selleri. Drys hasselnødderne og klip karsen over, afslut med de sprøde baconskiver.

Tip

Når blomsterkarse er i sæson er den også rigtig smuk at bruge til at pynte denne ret.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
5285
Energi (kcal):
1321
Protein (E%):
8
Fedt (E%):
83
Kulhydrater (E%):
10
Broccoli
Chili
Squash
Kidneybønner
Aubergine
Champignon
Tomat (sliced)
Kål
Gris
Tomat
Champignon
Kål
Chili
Gulerod
Tomat (sliced)
Kartoffel
Majs
Peberfrugt
Kidneybønner