Masser
af grønt
af grønt
Grisebryst med grøntsager
3 t 30 min.
4 pers.
Ingredienser
- 500 g grisebryst med svær, letsaltet
- 3 løg, 330 g
- 400 g jordskokker, skrællede
- 1 rødt æble, 125 g
- 3 laurbærblade
- 5 sorte peberkorn
- 4 dl æblecider
- 100 g smør
- 3 spsk creme fraiche 18 % fedt
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk salt
Pynt
- 400 g ærter
- 1 spsk smør
- 300 g grønkål, plukket
- ½ citron, saften
- ½ tsk salt
- ½ grøn peberfrugt, hakket
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Aftør og snit sværen på kødet – ikke hele vejen ned til kødet, kun fedtlaget. Læg derefter kødet med sværsiden opad i et ovnfast fad.
- Skær grøntsagerne og æblet i grove stykker, og læg dem ned til kødet. Tilsæt krydderier og cider. Hæld vand på, så alt kødet er dækket, men ikke sværen.
- Stil fadet midt i ovnen og tænd ovnen på 150 grader. Steg i 3 timer.
- Tag fadet ud af ovnen, og tag kødet op af fadet. Stil det til side.
- Si grøntsagerne, og fjern krydderierne.
- Hvis sværen ikke er sprød: læg kødet tilbage i fadet, skru ovnen op på 225 grader og steg til sværen er sprød – pas på den ikke bliver for mørk.
- Blend grøntsagerne med smør og creme fraiche til en jævn puré. Smag til med salt og eddike.
- Steg optøede ærter i smør i ca. 2 min. Tilsæt plukket grønkål og steg yderligere i 1 min. Afslut med lidt citronsaft og salt. Hæld i en serveringsskål og drys med hakket peberfrugt.
Servering
Servér skiver af det møre kød med med puré og grønt.
Tips
Du kan bestille let saltet bryst hos slagteren.
Du kan selv salt brystet ved at lægge brystet i en frysepose og tilsætte 1 dl vand og 2 spsk salt, og lade brystet trække natten over.
Hvis du vil gøre det nemmere, kan du også bruge frosne grønne ærter.
Næringsindhold
Energifordeling og – indhold pr. person
- Energi (kJ):
- 3293
- Energi (kcal):
- 787
- Protein (E%):
- 17
- Fedt (E%):
- 60
- Kulhydrater (E%):
- 23