Hvad har jeg i køleskabet
Grisebryst med sofrito og grillet salat
Mette Dahlgaard
Grill

Grillet salat og krogmodnet grisebryst med sofrito

Udfordr dine madlavningsevner med argentinsk sofrito, grillet salat og krogmodnet grisebryst.

Forberedelsestid
2 timer + fermentering
Antal personer
4 pers

Ingredienser

Fermentering

  • ½ kg tomater
  • ½ kg løg
  • ½ kg bladselleri
  • 1 l vand
  • 50 g salt

Grisebryst og salat

  • 600 g krogmodnet grisebryst, gerne kogestykket
  • 4 hjertesalat

Pynt

  • Eventuelt krydderurter til pynt

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Sofrito er en argentinsk version af fermenterede grøntsager.
  2. Lav en saltlage ved at koge vand og salt til saltet er opløst.
  3. Køl saltlagen ned.
  4. Vask tomaterne og skær dem i kvarte
  5. Pil løgene pilles og skæres i skiver
  6. Bladselleri vaskes og skæres i tern.
  7. De ordnede, snittede grøntsager blandes i en stor skål.
  8. Fyld grøntsagerne på skoldede patentglas.
  9. Den kolde saltlage hældes henover til grøntsagerne er helt dækket.
  10. Lad sofritoen fermentere i 10-14 dage ved soverumstemperatur (18-20 grader).
  11. HUSK: Glassene skal åbnes hver dag i de første 5-7 dage for at frigive tryk.
  12. Opbevar sofrito i køleskab, når den har fermenteret i 10-14 dage.
  13. Rids sværen på grisebrystet, gnid det med salt, så saltet kommer ned i rillerne mellem sværene.
  14. Læg brystet på en rist i et fad og sørg for at sværen ligger lige.
  15. Stil brystet i en kold ovn og indstil ovnen på 200 grader.
  16. Tilbered kødet i 1½ time. Er sværen ikke sprød skrues op på 250 grader til den er det.
  17. Dræn halvdelen af sofritoen for væske i en sigte.
  18. Hak sofritoen groft, fx i en minihakker.
  19. Fjern de yderste blade fra salaten, halver salaten og skyld den godt og tør den af i et rent viskestykke.
  20. Varm en tør pande op til høj varme og grill salaten, så de bliver mørke men ikke brændte. Salaten må stadig gerne have lidt bid.

Servering

Server den grillede salat med sofritoen og læg det sprøde grisebryst ved siden af og pynt af med urter.

Tips

Langtidstilberedning giver mere saftigt og mørt kød: Indstil ovnen på 100 grader og steg brystet i 2½ time. Skru ovnen op på 250 grader indtil sværen er gylden og sprød.

Har du en lille rest grisebryst tilbage, så kan du bruge det til flæskestegssandwich dagen efter.

Resten af sofritoen kan du bruge som tilbehør til andre retter og i sandwich.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
1626
Energi (kcal):
387
Protein (E%):
31
Fedt (E%):
56
Kulhydrater (E%):
13
Tomat
Ærter
Majs
Champignon
Tomat (sliced)
Rødbede
Squash
Broccoli
Kidneybønner
Chili
Kidneybønner
Broccoli
Blomkål
Ærter
Hvidløg
Tomat (sliced)
Peberfrugt
Tomat
Aubergine