Hvad har jeg i køleskabet
Masser
af grønt

Ristede appelsingulerødder med krydret filet af gris

Brug dine gulerødder på en ny måde. Bag dem i ovnen med appelsinmarinade og server med et stykke krydret filet.

Forberedelsestid
2 timer og 15 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Syrlig dressing

  • 2 dl gulerodssaft
  • 2 spsk eddike
  • 1½ dl fløde
  • ½ tsk salt

Ristede gulerødder

  • 8 mellemstore gulerødder, 600 g
  • 1 appelsin, usprøjtet
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 tsk salt

Krydret filet af gris

  • 500 g filet af gris med 3 mm fedtkant
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk sort peber
  • 3 spsk olie

Pynt

  • 1 dl pistacienødder
  • 75 g blå kornblomst (blåskimmelost), frossen
  • 100 g grønkål

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

  1. Reducer gulerodssaften til ¼, så tykner det. Lad den køle af.
  2. Rør fløde og eddike sammen og lad det stå ved stuetemperatur, indtil det tykner (ca. 2 timer).
  3. Kom osten i fryseren.
  4. Skræl eller vask gulerødderne og kom dem i et ildfast fad, hvor de kan ligge i ét lag.
  5. Vask appelsinen, riv skallen og pres saften.
  6. Vend gulerødderne med appelsinsaft, -skal, olivenolie og salt.
  7. Bag gulerødderne ved 200 grader til de er helt bløde i midten (ca. 1 time).
  8. Skær fileten over i 2 lige store stykker og dup overfladen tør med køkkenrulle.
  9. Gnid salt og sort peber ind i kødet.
  10. Varm olien på en pande. Panden skal være godt varm inden kødet lægges på.
  11. Brun kødet på alle sider.
  12. Stik et stegetermometer ind i midten fra siden på et af stykkerne.
  13. Skru ovnen ned på 120 grader og sæt kødet i ovnen.
  14. Kødet er klar, når stegetermometeret viser 62 grader.
  15. Skyl, tør og hak grønkålen.
  16. Hak pistacienødderne groft.
  17. Rør gulerodssaft og tyknet fløde sammen smag til med salt og evt. mere eddike.
  18. Vend gulerødderne, grønkålen og pistacienødderne sammen.

Servering

A la carte: Skær fileten ud i skiver, der er ca. ½ centimeter tykke, fordelt jævn på hver tallerken. Tilsæt en spiseskefuld syrlig dressing på tallerkenen. Anret kålsalaten ved siden af dressingen på tallerkenen. Riv den frosne ost over dressingen.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
2920
Energi (kcal):
695
Protein (E%):
22
Fedt (E%):
65
Kulhydrater (E%):
13
Kål
Kidneybønner
Gris
Hvidløg
Broccoli
Peberfrugt
Gulerod
Aubergine
Tomat
Kartoffel
Hvidløg
Blomkål
Squash
Gulerod
Broccoli
Rødbede
Kartoffel
Tomat
Chili