Hvad har jeg i køleskabet
Masser
af grønt

Smørbagt spidskål med syrlige æbler og hasselnødder og smørstegt filet af gris (sous vide)

Sous vide er en fransk teknik, hvor du kan lave skøn mad ved hjælp af vakuumpakkede poser. Er du ny til teknikken eller ej, så er denne servering et godt sted at starte. Lækkert smørstegt spidskål med æbler og filet af gris

Forberedelsestid
150 min.
Antal personer
4 pers.

Ingredienser

Filet af gris

  • 500 g filet med fedtkant, 7 cm høj
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk sort peber
  • 2 fed hvidløg – skrællede og knuste
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 ubehandlet citron – skallen
  • 4 kviste timian
  • 1 dl olivenolie
  • 25 g smør
  • 1 tsk flagesalt

Kål

  • 1 mellemstort spidskål, 1 kg – delt i kvarte
  • 2 tsk salt
  • 1/4 tsk sort peber
  • 80 g smør

Hasselnødder

  • 3 dl vand
  • 2 spsk salt
  • 50 g hasselnødder

Æblesalat

  • 2 syrlige æbler, f.eks. Gråsten – skyllede, kernehus fjernet og skåret i små stykker
  • 1 bananskalotteløg – skrællet og finthakket
  • 1 spsk sød, stærk sennep
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk sort peber

Sauce

  • ½ dl æblemost
  • 1 dl grisekøds- eller hønsekødsbouillon
  • 1 dl piskefløde
  • ½ dl æblecider
  • 1 tsk salt
  • Sort peber
  • 1 spsk majsstivelse – opløst i 2 spsk koldt vand
  • 40 g smør

Pynt

  • ½ peberrod – skrællet – rives over ved anretningen
  • 1 bakke karse – klippet
  • 4 kviste bredbladet persille – afstilket og fint snittet

Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg

Sådan gør du

Filet af gris

  1. Krydr fileten med salt og peber. Læg den i en vakuumpose sammen med 2 spsk olivenolie, rosmarin, timian, hvidløg og citronskal, vacuumer og forsegl posen.
  2. Tilbered fileten via sous vide eller i ovnen ved 57 grader i 2½ time. Tag kødet ud af posen, og gem olie og krydderurter.
  3. Varm en pande op til høj varme med resten af olivenolien. Brun fileten på en varm pande i olie, 1 min på 4 sider. Kom derefter smør og krydderurter på panden.
  4. Øs fedtstoffet over kødet undervejs, tag det af panden, og skær i tynde skiver.
  5. Kom flagesalt på inden servering.

Kål

  1. Læg de kvarte kål-stykker i et ovnfast fad. Krydr med salt og peber.
  2. Skær eller riv smørret fint, og kom det over kålen. Placer fadet i midten af ovnen.Bages i ovnen ved 130 grader i 1 time.

Hasselnødder

  1. Kog vand og salt op, hæld det over nødderne, og lad det trække i 20 min.
  2. Hæld vandet fra, og rist nødderne tørre i ovnen ved 130 grader i ca. 20-30 min.
  3. Knus eller hak nødderne let inden servering.

Æblesalat

  1. Bland de udskårne æbler og løg sammen.
  2. Bland sennep, olivenolie, citronsaft, salt og peber sammen til en dressing og bland med æbler og løg.

Sauce

  1. Kog æblemost, bouillon og piskefløde op. Jævn med majsstivelse.
  2. Tilsæt cider, og smag til med salt og peber.
  3. Pisk smørret i med en stavblender lige inden servering.

Servering

Servér tynde skiver af filet med bagt spidskål, æblesalat og sauce. Riv peberrod over, drys klippet karse og persille på.

Tips

Når du rister nødder, kan du åbne ovndøren ind imellem, så dampen kan slippe ud. Du kan også bruge færdigristede hasselnødder.

Næringsindhold

Energifordeling og – indhold pr. person

Energi (kJ):
4260
Energi (kcal):
1018
Protein (E%):
13
Fedt (E%):
78
Kulhydrater (E%):
9
Tomat (sliced)
Gris
Ærter
Løg
Gulerod
Peberfrugt
Champignon
Majs
Tomat
Blomkål
Tomat
Rødbede
Løg
Kartoffel
Kål
Ærter
Broccoli
Aubergine
Tomat (sliced)