Masser
af grønt
af grønt
Tomat-feta og bagte gulerødder med sprød gris
60 min.
4 pers.
Ingredienser
Urtebrød
- 1 dl vand
- 1 dl letmælk
- ¼ pakke gær
- ¼ tsk sukker
- ¼ tsk salt
- 40 g durummel
- 225 g tipo mel eller hvedemel
- Et par kviste frisk timian og rosmarin
- Olivenolie
Tomat-feta
- 500 g tomater gerne cherrytomater
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 200 g fetaost
- 3 kviste frisk timian eller 1 spsk tørret
- Salt og peber
Bagte gulerødder
- 600 g gulerødder
- 50 g ristede boghvede kerner eller andre kerner
- 1 bakke karse, 20 g
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
Sprød gris
- 600 g hakket gris og kalv, 8-12 % fedt
- 1 bundt salvie, 30 g
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk salt og lidt peber
- 1 æg
- 1 dl panko-rasp, 45 g
- 1 dl mel
- 1 spsk olie
Vidste du at…
Grisekød er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk.
Det er et bedre kødvalg for klimaet. Få viden om grisekød og mere bæredygtig madlavning.
Kilde: Rådet for sund mad, Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 250 grader
- Rør gær ud i vand og mælk
- Rør lidt mel, salt, sukker, timian og rosmarin i gærblandingen
- Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og rør til dejen er smidig
- Lad dejen hæve 15 minutter
- Del dejen i 4 stykker og rul dem ud til store boller
- Lad dem hæve 15 minutter
- Bag ved 250 gader i 10-12 minutter
- Skyl tomater og pres hvidløg
- Kom tomater i et ovnfast fad
- Vend tomater i hvidløg og olie
- Drys med smuldret feta, timian, salt og peber
- Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter
- Vask eller skræl gulerødder
- Kom dem i et ovnfast fad
- Vend dem i olie og drys med salt og peber
- Bag ved 200 grader i ca. 25 minutter, der må gerne være bid i dem (se tip)
- Vend de færdige gulerødder med klippet karse og ristede kerner
- Skyl og hak salvie og pres hvidløg
- Rør det i kødet sammen med salt og peber
- Form 8 kugler
- Pisk ægget let sammen i en skål
- Kom melet i en anden skål og panko-rasp i en tredje skål.
- Vend kuglerne først i mel så i æg til sidst i panko-rasp
- Varm olie på en pande ved god varme
- Steg kuglerne på alle sider til de er gyldne og sprøde, 7-8 minutter i alt
TIP
Giv evt. gulerødderne kort under grillen til de får en flot brun farve.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. person
(ca. 696 g af retten):
- Energi:
- 4346 kJ (1039 kcal)
- Protein:
- 59 g
- Kulhydrat:
- 97 g
- Kostfibre:
- 12 g
- Fedt:
- 44 g
Næringsindhold pr. 100 g:
- Energi:
- 625 kJ (149 kcal)
- Protein:
- 8 g
- Kulhydrat:
- 14 g
- Kostfibre:
- 2 g
- Fedt:
- 5 g