God mad tager tid
Corona satte pludselig alt i stå. Tempoet blev sat helt ned og den pulserende hverdag pakket langt væk. Der er blevet lidt afsavn og vaner er blevet brudt. Men midt i alt virvaret er vi rykket tættere sammen og tilbage i køkkenet. Fordybelse er blevet et keyword og gamle madlavningsteknikker har genvundet deres popularitet.
Vi kræser mere om vores måltider, og i takt med at vi har genfundet glæden ved at sætte tempoet ned og gøre os umage, så kaster vi os over fermentering, syltning og bagning med surdej som aldrig før. Princippet er: God mad tager tid.
Internettet vrimler med opskrifter med mad på rekordtid, og madlavning er for mange blevet en tjans, der hurtigt skal overstås. Men dét at bruge tid på tilberedningen kan, foruden den ekstra smag, have mange positive effekter. Fordybelse i madlavningen er med til at flytte fokus fra hverdagens travlhed og stimulere ens sanser, samtidig med at skabelsesprocessen kan have en nærmest terapeutisk effekt. Processen starter allerede på skærebrættet og forventningens glæde gør bare, at maden smager lidt bedre. Socialt får madlavningen os til rykke tættere sammen, om end maden tilberedes i fællesskab eller man forkæler andre med resultatet af sin indsats i køkkenet.
Så står du med ekstra tid på hænderne? Så er det på med forklædet. Lad køkkenet fyldes med duften af mad, og fordyb dig i spændende madlavningsprojekter, der hver især bygger på kendte teknikker, og som kræver tålmodighed. Men bare rolig, de er hele ventetiden værd, for langtidstilberedning bringer flere og dybere smagsnuancer frem i maden.
Fermenteret kimchi
Den populære kimchi, også kaldet koreansk kraut, består af blandede fermenterede grøntsager, herunder kinakål. Det krydrede kål er med til at give mange retter et lækkert twist, både som ingrediens såvel som tilbehør. Kimchi skal efter tilberedningen af grøntsagerne, overdækkes af et saltlage og derefter fermentere i køleskabet i omtrent 10-14 dage. Så kast dig ud i kimchi med kålpuré og medaljoner af gris eller opgrader din almindelige bacon sandwich med denne opskrift på kimchi, sesammayo og honningglaseret bacon. Hvis du ikke har helt så meget tid på hænderne, så kan du prøve denne opskrift på lyn-kimchi med sticky rice, schnitzel og sojamayonnaise.
Gryderetter
Der er intet som en gryderet der har fået lov at stå og samle smag over komfuret i flere timer. Gryderetter er et hit året rundt, og de kan have alverdens forskellige udformninger. Så slå benene op mens du lader maden simre, og nyd en skøn og velsmagende servering. Prøv eksempelvis denne perfekte comfort-food i form af lun og cremet gris-stroganoff med kartoffelmos, der med sikkerhed vil tilfredsstille smagsløgene. Du kan også prøve en lækker portugisisk inspireret feijoada, eller kaste dig ud i at lave en varm og krydret tagine, et marokkansk bud på en gryderet, med denne opskrift på tagine med bulgursalat.
Langtidsstegning
Findes der noget mere lækkert end kød der er langtidsstegt i ovnen? Den lange tilberedningstid giver en mere ensartet stegning, og skaber en helt unik mørhed i kødet. Du kan eksempelvis prøve denne velsmagende servering med braiserede grisekæber med persillepanko og broccoli eller kaste dig ud i tilberedning af langstidstegt nakkefilet med stegte majs og sprøde polentachips. Du kan også lave din egen pulled pork, det saftige og krydrede kød, der er kendt for at falde fra hinanden på gaflen. Brug eksempelvis det møre pulled pork i tortillas med krydret butternut-squash eller som fyld i pitabrød med grillet aubergine.