Hvad har jeg i køleskabet

Grisens alsidighed

Grisen har en helt unik kulinarisk alsidighed. Vi associerer ofte grisen med traditionel dansk spise som frikadeller, flæskesteg og gryderetter. Men grisen har, foruden dets utal af udskæringer, en mangfoldig rolle som kerneråvare i mange køkkener på tværs af forskellige madkulturer. 

Den sydeuropæiske tapas 
Det er svært at tænke på tapas uden at tankerne ledes mod tørret skinke og delikate pølser. Den spanske chorizo har med dens krydrede og stærke smag, ikke blot en solid plads på tapasbordet, men anvendes også som komplementerende smagselement i mange sydeuropæiske retter. Pølsen kan eksempelvis bruges som i denne opskrift med chorizo ris eller i den portugisiske nationalret feijoada. I det italienske køkken er bacon fra gris ligeledes en uundværlig og velsmagende råvare i pastaretter som gnocchi og pasta bambini.

Det asiatiske køkken
Grisen har også en central plads i det asiatiske køkken, så central at selve ordet ’kød’ i Kina er et synonym for ’gris’. De mange muligheder ved grisen, og den karakteristiske ’piggy note’, komplementeres perfekt af de sur-søde smage, der kendetegner det asiatiske køkken. Her kommer kødet ofte i godt selskab med et utal af lækre saucer, som i denne opskrift med den taiwanske General Tso’s sauce. Grisen er også et kerneelement i den japanske ramen suppe, hvor det saftige stykke kød medvirker til at give suppen dens klassiske umami-smag. Det alsidige grisekød bruges i det asiatiske køkken også som lækkert fyld i for eksempel friske risruller eller i stegte forårsruller.

Den amerikanske barbecue
Det amerikanske køkken er på mange måder præget af regionale traditioner. Til trods for mange egnsretter, er den amerikanske barbecue svær at komme uden om. Barbecue består ofte af større udskæringer af gris, hvor kødet får sin karakteristiske røgede smag gennem dens tilberedning over flammer fra en grill. En af de helt store amerikanske favoritter er spareribs, som eksempelvis kan nydes marineret i øl eller engelsk sauce. Du kan også smide et par saftige pølser på grillen til disse hjemmelavede hotdogs, eller slå benene op og langtidstilberede en lækker krydret pulled pork over flammerne.  

Den indiske curry
Krydderierne er en af de mest centrale kendetegn ved det indiske køkken. Den udbredte brug af chili, gurkemeje og kokos er med til at give maden dens kraftige og runde smag under tilberedning. En indisk curry, ikke at forveksle med det gule karry krydderi, er en indisk sauce, hvori kød og grøntsager tilberedes. Selvom grisen ikke er traditionel spise i det indiske køkken, har den sneget sig ind i det europæisk-indiske køkken, fordi krydderierne går hånd i hånd med den fede smag fra grisen, hvilket i samspil giver retterne fylde. De indiske retter suppleres ofte af linser, ris og saftige grøntsager. Så kast dig ud i at tilberede en grøn karry, en rød karry eller indisk gryde. Du kan også lave retter med et indisk twist, der indeholder alle de gode smage, som denne opskrift med jordskokker og grønt eller disse chilideller med kokos-lime sauce.

Det sydamerikanske køkken
Man skal ikke tilbringe mange timer under den sydamerikanske sol før man finder ud af, at grisen spiller vigtig rolle i den sydamerikanske madkultur på tværs af landegrænser. Brugen af grisekød er drevet af et holistisk nøjsomheds-princip der betyder, at det ofte er hele dyret, som bruges. Det sydamerikanske køkken er et ægte fusionskøkken med karaktertræk fra en lang række europæiske og asiatiske køkkener, men helt centralt er brugen af chili, citrusfrugter, bønner og majs. Så skru op for varmen og prøv den klassiske mexicanske tortilla med gris, enten med et twist af butternut squash eller med hummus og saltet spidskål. Du kan også kaste dig ud i en klassisk Cuban Sandwich eller denne venezuelansk inspirerede sandwich med polentachips.

Kidneybønner
Rødbede
Gulerod
Kål
Aubergine
Tomat (sliced)
Hvidløg
Løg
Champignon